«Настане час, коли Росія вибачиться перед Україною», - Арсеній Яценюк у Нью-Йорку (фото, відео)
четвер, 25 вересня 2014, 01:46

«Мої слова Російській Федерації – йдіть геть з української землі, будь ласка. Це найкращий рецепт, як вирішити цей драматичний конфлікт в Європі і врятувати Україну», - сказав Прем’єр-міністр України, лідер  партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час виступу в Раді зовнішніх відносин в Нью-Йорку в середу, 24 вересня, в рамках робочого візиту до США.

Арсеній Яценюк підкреслив, що не тільки Україна, а й Європа та весь світ постали перед глобальними безпековими викликами.

Він зазначив, що на порядку денному є кілька варіантів вирішення ситуації: «Перший – це воєнний варіант. Зупинити і стримати Росію. Ми легко можемо це зробити з очолюваними Росією бандитами і терористами. Але нам важко боротися з добре тренованою і добре оснащеною російською армією. І я можу чітко заявити – російська армія на українській землі. І президент Путін персонально відправив своїх військових, агентів, важку зброю, смертельну зброю й артилерію до України».

 

Інший варіант, за словами Арсенія Яценюка, розпочати певний мирний процес: «Найкращий шлях отримати мир – це мати за столом переговорів, США, ЄС, Україну та Росію. Адже якщо йти на прямі переговори з Росією, вони робитимуть все, щоб обдурити нас».

«Ціль Росії – мати ще один заморожений конфлікт у Європі. Намагатися контролювати Східну Україну і рухатися далі. Головна мета російського режиму – відновити Радянський Союз у тій чи іншій формі. Це те, у що вірить президент РФ, і це його головна мета», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд України цінує зусилля Сполучених Штатів Америки, Адміністрації та Конгресу США, та відзначив, що США першими посилили санкції проти РФ: «Хтось може сказати, що Росії байдуже до санкцій. Це неправда. Можливо, Росії байдуже до санкцій, але не байдуже до російського рубля, який упав, та до інфляції, яка зростає».

Проте, за словами Глави Уряду, санкції – це ефективний механізм в середньостроковій і довгостроковій перспективі: «Нам потрібне швидке вирішення. Спершу  Росія має відвести свої війська, відвести артилерію. Нам необхідно відновити контроль над українсько-російським кордоном. Нам потрібно позбутися російських агентів на українській території. Після цього ми можемо почати реальний мирний процес».

Найкращий шлях, щоб санкції були скасовані, підкреслив  Арсеній Яценюк, - «якщо Росія залишить Крим». В іншому разі, за його словами, буде реалізовуватися план Росії, щоб повернутися доbusiness as usual («справи, як раніше»): «Це  для мене очевидно. І одна зі стратегій РФ – показати, що вони дуже зацікавленні у встановленні миру в Україні. Ми добре розуміємо, як вони «встановили мир» – зі своїми солдатами й танками».

«Мої слова Російській Федерації – йдіть геть з української землі, будь ласка. Це найкращий рецепт, як вирішити цей драматичний конфлікт в Європі, як врятувати Україну і зупинити російську агресію», - підкреслив Глава Уряду.

«Переконаний, що прийде час, коли Україна відновить контроль на сході країни та в Криму. Вірю, що ми перевернемо цю темну сторінку нашої історії. І вірю, що настане час, коли Росія вибачиться перед Україною», - сказав Арсеній Яценюк.

У рамках робочого візиту Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до США сьогодні заплановано його виступ на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН. Пряма трансляція загальних дебатів:  http://gadebate.un.org/

Арсеній Яценюк також зустрінеться з Генеральним секретарем ООН Бан Кі-муном та проведе переговори з главами делегацій ряду держав-членів ООН.

У четвер, 25 вересня, у рамках зустрічі з представниками ділових кіл США та керівництвом американських інвестиційних і фінансових установ Арсеній Яценюк представить урядовий План дій «Відновлення України».

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua