О.Турчинов закликає негайно ввести в дію закон про очищення влади
четвер, 25 вересня 2014, 03:00

Голова Верховної Ради України, один із лідерів партії «Народний фронт» Олександр Турчинов вважає «історичною подією» ухвалення Парламентом Закону України «Про очищення влади».

«16 вересня у Верховній Раді відбулося дві історичні події - ратифікація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і прийняття в цілому закону про очищення влади, який у народі називають «законом про люстрацію», - сказав О.Турчинов під час брифінгу у четвер.

«Це дуже важливо, оскільки протягом усього часу української незалежності питання щодо оновлення і очищення влади було регулярно на порядку денному, але ніколи до його практичної реалізації не було політичної волі та бажання тих, хто був при владі, складав парламентську більшість, - зазначив він. - Мінялися уряди і президенти, а прошарок корумпованих чиновників, безвідповідальних «силовиків» залишався, змінюючи, як хамелеон, політичні прапори або партійні квитки».

Голова Верховної Ради наголосив, що у нинішніх складних і важких умовах «ми знайшли у собі сили, щоб прийняти закон про очищення влади», заявивши, що з прийняттям цього законодавчого акту з’явилася можливість «реально змінити ситуацію в країні, відсторонивши від влади тих, хто себе скомпрометував, хто не здатен працювати у демократичній європейській Україні», гальмував будь-які реформаторські починання.

О.Турчинов зауважив, що «жоден закон не проходив так важко, як закон про люстрацію». «Було дуже багато спекуляцій, провокативних заяв, спроб зірвати як прийняття, так і підписання цього закону», - сказав він. При цьому Голова Верховної Ради наголосив, що автори закону та громадські активісти, які підтримали його прийняття, повністю контролювали процес підготовки закону до підписання.

Керівник Парламенту підкреслив, що закон про люстрацію, який стане  «фундаментом» для проведення реальних реформ, «повинен бути не просто гаслом, прапором під час виборчих кампаній чи політичних баталій, а реальним механізмом очищення влади». «Не може відбутися відновлення країни без відновлення влади», - заявив він.

О.Турчинов у прямому ефірі телеканалу «Рада» підписав Закону України «Про очищення влади», особливо наголосивши, що його текст повністю відповідає прийнятому Верховною Радою.

Голова Верховної Ради також звернувся до Президента України із закликом негайно поставити підпис під цим законом, який, за його словами, негайно буде доставлений до Адміністрації Президента. О.Турчинов висловив сподівання, що закон вже сьогодні буде підписаний Главою держави.

«Українці чекають на це рішення, на конкретні зміни, на оновлення влади», - підсумував він.

У брифінгу також взяли участь Міністр юстиції України П.Петренко та народні депутати України Ю.Дерев’янко, Л.Ємець і О.Бондарчук.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua