Остап Семерак: Україна очікує модернізації Східного Партнерства
субота, 14 березня 2015, 13:37

Народний депутат, співголова української частини Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Остап Семерак вважає, що існують певні недосконалості формування політики Східного Партнерства.

Зокрема, на думку парламентаря, коли розроблялася ця програма, "вона була написана з достатньо серйозним відривом від настроїв та очікувань бізнесу і громадського суспільства". 

"Друга проблема, з якою зіткнулась Україна, – пов’язана з тим, що суспільство налаштоване на суттєво глибшу і важливішу співпрацю з Європейським Союзом через програму Східного Партнерства, аніж ця програма передбачає. Також програма Східного Партнерства має бути стимулом до швидкого руху України щодо реформування і наближення до стандартів і норм ЄС, оскільки ми хочемо в перспективі отримати членство в цій спільноті", - заявив Остап Семерак під час семінару Школи Східного партнерства, організованого Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства спільно з Українською школою політичних студій.

Народний депутат також зазначив, що "коли ми говоримо про модернізацію Східного Партнерства, ми в першу чергу очікуємо таких рішень на Ризькому саміті Східного Партнерства, який відбудеться у травні цього року". 

Відповідаючи на запитання, яких саме змін очікує наша країна, співголова української частини Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС зазначив, що мова йде про безпеку, енергетичну галузь, адміністративну реформу та візову лібералізацію".

"Реформи Східного Партнерства – це питання безпеки. Ми повинні побачити в перспективі зміцнення ролі ЄС у встановленні миру в нашому регіоні і у вирішенні конфлікту з РФ. Другий пріоритет  – це енергетика. Ми очікуємо, що ця програма дозволить Україні отримати більшу ступінь незалежності від поставки енергоносіїв, які йдуть із РФ та більший рівень співпраці з ЄС щодо диверсифікації енергетичних ринків", - сказав він.

"Третій пріоритет – це реформа публічного адміністрування. Ми розуміємо, що підготовка і написання будь-яких програм реформ можлива, але їх виконання неможливе без інституційної здатності. Якщо Україна має на меті наближення до європейських стандартів – ми повинні не лише написати програму реформ, а також створити інструменти, які будуть імплементувати ці реформи", - наголосив Остап Семерак.

Четвертий пріоритет, за його словами, – це  візова лібералізація. 

"Ми очікуємо позитивного рішення на Ризькому саміті Східного Партнерства щодо спрощення короткотермінових віз для подорожей українських громадян", - заявив народний депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua