Релігійним організаціям пропонують надати право засновувати навчальні заклади, – проект закону (відео)
четвер, 19 березня 2015, 02:00

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендуватиме парламенту прийняти законопроект №1447 авторства групи депутатів "Народного фронту", який надасть релігійними організаціями право засновувати навчальні заклади.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету у середу, 18 березня.

Представляючи законопроект, один з його авторів Віктор Єленський зауважив, що практично всі політичні сили, які були представлені у Верховній Раді в різні часи, обіцяли релігійним організаціям надати можливість засновувати навчальні заклади, проте, щоразу це питання відкладалося.

Він зазначив, що опоненти "виходять з ленінського антагоністичного принципу відокремлення церкви від держави, коли церкви витискалися з суспільної сфери життя, а також ігнорувався принцип рівності і недискримінаційності, оскільки інші громадські організації мали право засновувати навчальні заклади, а релігійні - ні".

На противагу цьому Віктор Єленський нагадав, що сьогодні школи, засновані релігійними організаціями по всьому світу, є одними з найбільш ефективних та відвідуваних.

"Цей законопроект, розроблений народними депутатами Гриневич, Унгуряном і Єленським, пропонує усунути цю несправедливість", - наголосив він.

Голова Комітету ВР з питань науки і освіти, член фракції "Народний фронт" Лілія Гриневич, у свою чергу, зауважила, що питання відносин держави і церкви є "нашою пострадянською травмою", тоді як сьогодні трактування принципу відмежованості держави і церкви може бути різним, що демонструє приклад багатьох цивілізованих країн.

"Система освіти, як показує міжнародний досвід, є якраз тим майданчиком, де взаємодія держави і церкви може бути надзвичайно ефективною", - наголосила вона.

Крім того, Лілія Гриневич звернула увагу на той факт, що згідно з чинним законодавством, "будь-яка приватна особа, звичайна людина, може заснувати свій приватний навчальний заклад, але цього не може зробити церква або релігійна організація".

За її словами, у разі ухвалення цього законопроекту школи, засновані релігійними організаціями, які отримають ліцензію та зможуть видавати документ про освіту, будуть змушені виконувати умови державного стандарту, який гарантуватиме науковість та інші підходи, пов’язані з виконанням програми.

"Досвід європейських католицьких шкіл, те, як вони працюють сьогодні, свідчить, що вони мають надзвичайно високі стандарти середньої освіти. Тому я вважаю абсолютно несправедливим принцип, що будь-хто може заснувати навчальний заклад, а церква, яка буде дотримуватися також усіх державних вимог, не може цього зробити", - резюмувала  голова Комітету.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua