Дискусія може йти тільки про продовження та підвищення санкцій щодо до Росії – Арсеній Яценюк у Брюсселі (фото)
четвер, 19 березня 2015, 02:00

«Інколи виникає дискусія поміж окремих країн-членів ЄС щодо можливого пом’якшення санкцій по відношенню до Російської Федерації. Хочу дуже чітко заявити, що дискусія може йти тільки про продовження та підвищення санкцій по відношенню до Росії»,- заявив Прем'єр міністр України, лідер Політичної партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, у четвер, 19 березня, в Брюсселі по завершенні зустрічі із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Зустріч відбулася перед початком сьогоднішнього засідання Європейської Ради, на якому центральним питанням буде питання ситуації в Україні.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна зі свого боку «виконала і виконує все, щоб у країні був мир і стабільність»: «Ми захищаємо не тільки Україну, а й європейський кордон».

 «Бажання з боку Росії повернути Україні її території: Донецьк, Луганськ і Крим – немає», - сказав він.

Росія, наголосив Прем'єр міністр України, зобов’язана повністю виконати Мінські домовленості: «Для нас виконання  Мінської угоди – це тоді, коли законна влада України буде в кожному селі, в кожному місті й кожному районі Донецької і Луганської областей, і коли ми повністю відновимо контроль над українсько-російським кордоном».

«Формула російської стабільності - це нестабільність в Європейському Союзі. І якщо Путін зруйнує єдність між країнами-членами ЄС та між лідерами країн ЄС – це буде найбільша історія успіху президента Путіна. І це буде катастрофа для Європейського союзу», - наголосив він.

«Переконаний, що Європейському Союзу, вдасться втримати єдність, що санкції не будуть послаблені та що макрофінансова допомога Україні як буде прискорена, так і буде розглядатися питання про її збільшення», - підсумував Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо можливості направлення миротворчої місії до України, Глава Уряду нагадав, що 18 березня Парламент України ухвалив резолюцію зі зверненням до ООН та ЄС «направити миротворців, аби забезпечити виконання Мінських домовленостей».

Він нагадав, що це було спільною ініціативою Президента України та Уряду України: «Ми очікуємо, що наші європейські друзі підтримають цю ідею. Адже всі хочуть миру в Європі, і один із інструментів для його досягнення – направлення миротворців».

У відповідь на запитання стосовно ходу реформ в Україні, які обговорювалися на зустрічі з Дональдом Туском, Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд «очікує, що Європейська Рада підтримає ті реформи, які є сьогодні в Україні».

Він нагадав, що Кабінет Міністрів вдвічі скоротив кількість податків, ухвалив три пакети жорсткої бюджетної економії, змінив систему соціального забезпечення: «Ми були змушені змінити тарифи на енергетичні ресурси і розпочали одну з найбільш складних, але важливих програм надання субсидій для громадян України, ми провели реформи в енергетичному секторі. Ми зробили за рік те, що не робилося протягом двадцяти років. І заява міністрів фінансів  Великої сімки, заяви Європейської Ради і  наших європейських партнерів – чітке цьому свідчення. Ті, хто не проводять реформи, не отримують 25 млрд доларів від МВФ і міжнародних кредиторів».

Під час зустрічі в Брюсселі Арсеній Яценюк і Дональд Туск обговорили спільні підходи до подальших дій з боку ЄС на підтримку України.

Йшлося, зокрема, про політику санкцій проти Російської Федерації,  макрофінансову підтримку ЄС для України та урядової програми реформ. Арсеній Яценюк поінформував Дональда Туска про кроки України, спрямовані на повне та неухильне виконання Мінських домовленостей, зокрема про ухвалені вчора Верховною Радою зміни до законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua