Олександр Турчинов: Боротьба з корупцією має здійснюватись формами і методами, що відповідають ситуації в країні, яка веде війну: без жалю та компромісів (відео)
п’ятниця, 27 березня 2015, 14:33

В країні мають бути зруйновані корупційні схеми, що працювали десятиріччями.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України, один із лідерів партії «Народний фронт» Олександр Турчинов під час розширеного засідання колегії Міністерства внутрішніх справ України з питань протидії корупції.

«Під час війни займатися корупцією - це не просто злочин, оформлений в нашому кримінальному законодавстві, це - справжнє мародерство. Мародерство за спинами тих, хто віддає життя, захищаючи країну, стосовно тих, хто останні копійки віддає на оборону держави», - наголосив він.

Олександр Турчинов зазначив, що протягом останніх 20 років боротьба з корупцією велась лише формально та показово, а за часів панування режиму Януковича «всі структури та органи мали свої корупційні завдання, системи поборів, що були структуровані, обраховані та перетворювалися на витягнуті з кишень українців мільярди».

За його словами, системної боротьби з корупцією не відбувалося, тому що змінювалися лише керівники, схеми ж залишалися, а нові керівники успадковували ці схеми.

Секретар РНБО зауважив, що багато з тих схем, що працювали десятки років, працюють і зараз в країні, яка воює. Це - побори за закупівлю ресурсів за бюджетний кошт, продаж посад, «кришування» кримінального та напівкримінального бізнесу.

«Боротьба з корупцією має проводитися формами і методами, що відповідають ситуації в країні, яка веде війну - без жалю, без компромісів, без обмежень засобів боротьби з цим злом», - наголосив він.

Крім того, Олександр Турчинов виступив щодо необхідності «системного посилення кримінальної відповідальності за корупційні злочини, зокрема, повне скасування будь-яких застав для затриманих за корупційні злочини». «Не може злочинець відкупатися з вкрадених коштів», - зазначив Секретар РНБО, наголосивши, що чиновників-корупціонерів перш ніж відправляти до пенітенціарних закладів, треба відправляти на фронт, щоб ті пройшли через стрій захисників України. «Я б робив зустрічі цих негідників з батьками вбитих героїв, а тоді їх - на виправні роботи», - підкреслив він.

Секретар РНБО також наголосив, що для України, яка прагне вступити до Європейського Союзу, заходи боротьби з корупцією, що ефективно реалізовуються в Європі, зараз малоефективні. «Для країни, що веде війну, треба більш рішучі та ефективні кроки», - сказав він.

«Стандарти, які ми перед собою ставимо, при нашому інтеграційному шляху, будуть реалізовані. Але коли корупція стає тотальним явищем в країні, то й боротьба повинна бути всеохоплюючою і мати відповідні заходи та ресурси для цього. В тому числі і законодавчі», - наголосив він.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua