Очищення влади проводитиметься за прозорою процедурою, - Павло Петренко
понеділок, 29 вересня 2014, 13:23

Норми закону про очищення влади мають імперативний характер та унеможливлюють будь-які зловживання під час проведення люстраційних перевірок. Про це у ході теледебатів повідомив Міністр юстиції, член Політичної партії «Народний фронт» Павло Петренко.

«Закон про очищення влади працює дуже чітко. В ньому прописані імперативні норми, які не дають змоги будь-якому чиновнику, що входить до органів, які перевіряють інших на предмет люстрації, робити суб’єктивні висновки», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, документ містить прозорі критерії люстраційного процесу. Під дію закону підпадають ті особи, які обіймали керівні посади часів режиму Віктора Януковича, а також керівники силових органів і їх регіональних управлінь, судів і прокуратури, які причетні до порушень закону чи прав людини під час акцій протесту, люди, які підтримували анексію Криму та події на сході, а також представники радянської номенклатури.

«Суддя тут один - закон. Буде перевірятися біографія людини. І якщо вона, наприклад, працювала головою СБУ за часів Януковича, то вона не матиме права працювати на державній службі», - сказав Міністр юстиції.

При цьому він зазначив, що під час обговорення закону були пропозиції створити спеціальну комісію, яка б визначала осіб, які підлягають люстрації, а які - ні. Однак ці пропозиції було відхилено аби уникнути найменшої можливості для корупційних дій.

«Ніяких виключень не буде. Хоча були пропозиції під час обговорення прописати в законі можливості для виключення. Щоб якась комісія визначала, підпадає особа під люстрацію, чи ні. Ми принципово сказали це робити не можна - бо це буде приводом для корупції», - наголосив Павло Петренко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua