Суспільне мовлення має бути незалежним від влади і мати незалежні джерела фінансування, - Арсеній Яценюк на презентації «UA: Суспільне мовлення» (фото, відео)
вівторок, 7 квітня 2015, 13:21

При організації суспільного мовлення важливо позбавитися впливу влади на формування органів управління нового суспільного телебачення й дати можливість для незалежних джерел його фінансування, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у вівторок, 7 квітня, під час презентації національного суспільного мовника. 

Глава Уряду зазначив, що до початку роботи суспільного мовлення країна «йшла десятиріччями».  Він нагадав, що перша спроба створення суспільного телебачення була ще в 1997 році, коли Парламент ухвалив відповідний закон, але він так і не був підписаний президентом.

2005 року, нагадав Арсеній Яценюк, Рада Європи «чітко зазначила, що в Україні повинна бути проведена всеохоплююча реформа і перехід державного каналу УТ-1 до якісного суспільного телебачення».  

Він наголосив, що протягом радянських часів створена «велика, заскорузла державна машина обласних державних телерадіокомпаній»: «На жаль, УТ-1 також став частиною цієї доволі складної й неефективної машини, яка повинна бути тим механізмом, який говорить людям правду». 

Водночас, щоби говорити правду, підкреслив Глава Уряду, ЗМІ мають бути максимально незалежними. 

При організації роботи суспільного телебачення, наголосив Арсеній Яценюк, важливо, насамперед, «як позбавитися впливу влади на формування органів управління нового суспільного телебачення, так і дати можливість для незалежних і гарантійних джерел фінансування». 

Арсеній Яценюк зазначив, що під час його дискусії з Генеральним директором Національної телекомпанії України Зурабом Аласанією щодо того, якою повинна бути форма суспільного телебачення, було погоджено, що необхідно відмовитися від форми державного підприємства: «Суспільне телебачення, відповідно до постанови Уряду, створене як публічне акціонерне товариство. Не державна компанія, яка, безпосередньо, контролюється Міністерством фінансів, Урядом і Прем'єр-міністром, а як виключно незалежний орган, який повинен мати свою систему управління». 

Суспільне телебачення, підкреслив Глава Уряду, дуже важливе сьогодні в умовах інформаційної війни, розпочатої Росією: « Росія розпочала новий тип війни, гібридної війни, який розповсюдився не тільки на Схід України та Україну - російська пропаганда дійшла вже до теренів Європейського Союзу, про що ЄС відкрито говорить».

«Саме тому нам необхідно, щоби люди чули правду, знали, що відбувається, щоб не було маніпулювання фактами. І щоб українська журналістика стала взірцевою у світових стандартах ЗМІ - донесення правдивої інформації, отримання інформації, представлення фактів і чітке й справедливе їх тлумачення», - сказав він.

Арсеній Яценюк наголосив, що попереду ще дуже багато роботи, як організаційної, так і фінансової. Він висловив сподівання, що до кінця поточного року вже будуть проведені всі організаційні заходи, створене повноцінне публічне акціонерне товариство, затверджений статут, «будуть нові органи управління і нова якість українського каналу».

Якість українського суспільного мовника, зазначив Глава Уряду, «повинна бути на рівні ВВС й CNN»: «Щоб коли ти ввімкнув телевізор, його не хотілося вимикати - тому що ти дивишся українське суспільне мовлення».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua