2014-го українська дипломатія зробила неможливе - Арсеній Яценюк у річницю історичної резолюції ГА ООН
субота, 27 березня 2021, 10:42

«На початку російської агресії українські дипломати не лише захистили Україну, але й відкрили двері для свіжого повітря в старих радянських кабінетах. Упевнений, що великий дух повернеться на Михайлівську площу, як і на Банкову та на Грушевського». Про це Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк написав у 7-річницю історичної резолюції Генасамблеї ООН на підтримку територіальної цілісності України.

Він підкреслив, що міжнародна коаліція на підтримку України уже сприймається як належне, проте історія не дарує таких коаліцій автоматично: «Росія так зухвало діяла в Криму в березні 2014 року, бо думала, що світ байдуже поставиться до її дій».

Масштабний міжнародний захист територіальної цілісності України, за словами Арсенія Яценюка, став його пріоритетом як глави уряду з першої хвилини російської агресії. 

За його дорученням, МЗС України у надзвичайному порядку звернулося до всіх ключових столиць світу: «Київ невідкладно задіяв механізм Будапештського меморандуму та ініціював передбачені термінові консультації. Всупереч міфам наші дії відразу підтримали США, Велика Британія і Франція».

«Ми негайно підняли «на ноги» всі головні світові організації», - нагадав він.

«У відповідь на наші вимоги розпочалася підготовка першого і, на моє переконання, найбільш ефективного та оптимального формату для стримування Росії, який згодом отримав назву Женевського. Цей формат включив такі переговорні сторони: Україну, Сполучені Штати, Європейський Союз та агресора Росію», - нагадав екс-прем’єр.

Українські дипломати розгорнули глобальну інформаційну кампанію: «Принципово важливим елементом мобілізації світової підтримки повинна була стати реакція найбільшої глобальної інституції - Організації Об’єднаних Націй. Попри сумніви багатьох і складні безпрецедентні переговори, разом із усіма партнерами нам вдалося домогтися цього».

Саме сьогодні виповнюється сім років, як Генеральна Асамблея ООН проголосувала першу історичну резолюцію на захист територіальної цілісності України, нагадав він: «Сотня держав світу виступила на захист України проти дій російських окупантів». 

Ця резолюція, за словами Арсенія Яценюка, стала початком всієї системи важливих актів ООН на підтримку нашого суверенітету і безпеки.

У перші місяці 2014 року українська дипломатія зробила неможливе, підкреслив він: «Це була віддана, енергійна, сповнена великого завзяття робота».

«Наш уряд мобілізував сили. Ми розпочали очищення дипломатичної служби від зрадників і агентів. Ми здобули небачену світову солідарність», - написав лідер НФ.

Він подякував усім українським дипломатам, які взяли на себе керівництво МЗС у березні 2014 року: «Вони не лише першими захистили Україну, але й відкрили двері для свіжого повітря в старих радянських кабінетах».

«Упевнений, що великий дух, який продемонстрували наші дипломати в той час, обов’язково повернеться на Михайлівську площу. Цей дух повернеться і на Банкову, і на Грушевського», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua