2017 – рік інфраструктурної інтеграції України: внутрішньої та європейської, - Володимир Омелян (відео)
вівторок, 6 червня 2017, 18:10

Україна інфраструктурно готується до безвізового режиму з Європейським Союзом.

Про це розповів міністр інфраструктури, представник партії «Народний фронт» Володимир Омелян сьогодні під час брифінгу.

«Інфраструктура єднає! Це – мотто Міністерства інфраструктури України у 2017 році. Дорогами, мостами, поштою ми єднаємо Україну. Літаками, потягами, зручним з’єднанням на кордонах ми інтегруємо Україну до Європи. 2017 рік – рік інфраструктурної інтеграції України: внутрішньої та європейської. Ці процеси мають бути паралельними і однаково успішними», - наголосив він.

Володимир Омелян нагадав, що вже з 11 червня для громадян України запрацює безвізовий режим із країнами Шенгену, українці зможуть їздити без віз до усіх держав-членів ЄС. Загалом українцям не потрібні будуть візи для поїздок у 30 країн.

За словами Володимира Омеляна, Мінінфраструктури робить все, щоб Європа стала не тільки ближче, а й доступніше: «Лоукости, пряме залізничне сполучення, розбудова прикордонної інфраструктури – подорожі до Європи мають стати звичною справою для українських громадян.

Сьогодні ми працюємо над тим, щоб гідно забезпечити попит на перевезення з країнами ЄС, який прогнозовано збільшиться з 11 червня».

Міністр акцентував увагу на тому, що пряме залізничне пасажирське сполучення з ЄС буде розширено.

«23 грудня 2016 року розпочав курсування поїзд ІНТЕРСІТІ+ сполученням Київ-Львів-Перемишль. Цей напрямок виявився дуже популярним серед українських пасажирів. "Укрзалізниця" опрацьовує можливість призначення курсування другої пари поїздів сполученням Київ-Львів-Перемишль «Нижнім» ходом (маршрутом через ст. Вінниця, Хмельницька та Тернопіль).

Сумарне населення міст Вінниця, Хмельницький та Тернопіль (з агломераціями) перевищує 1 млн. людей. Це означає, що для 1 млн. українських громадян Європа стане доступнішою», - пояснив він.

Також, за словами  Володимира Омеляна, з 11 червня 2017 року заплановано запуск нового сполучення між Україною і Республікою Польща за маршрутом Ковель-Хелм (з можливістю подовження маршруту по українській території до Луцька та Львова). Також з 1 серпня 2017 року планується новий маршрут Львів-Краків.

«До кінця року пасажиропотік Україна-ЄС залізничним транспортом – не менше 100 000 пасажирів на місяць. Перемишль та Хелм утворили хаби для подальшого сполучення з іншими містами Польщі та Європи», - заявив міністр інфраструктури.

Володимир Омелян також анонсував проект «Потяг п’яти столиць»: «Мета проекту – об’єднання залізничним сполученням п’яти європейських столиць: Київ (Україна) - Мінськ (Білорусь) - Вільнюс (Литва) - Рига (Латвія) - Таллінн (Естонія). Перспективне подовження до Одеси – сполучення Балтійського і Чорного морів. Все сполучення колією 1520 мм – відсутність перестановки (не потрібно змінювати колеса потягу). Такий потяг сполучить Україну з трьома країнами Європейського Союзу».

За словами очільника Міністерства, великі сподівання покладаються на Go Highway – новий стратегічний коридор, в рамках транс’європейської системи між Балтійським і Чорним морями, між Гданськом і Одесою. "Укравтодор" розробляє проект GO Highway, який з’єднає Одесу і Гданськ автобаном. Українська частина коридору пройде за маршрутом Одеса-Умань-Львів-Краковець. Ця дорога об’єднає порти Чорного моря з портами Балтійського моря. Для створення швидкісної магістралі не будуватиметься нова дорога – буде ремонтуватися існуюча.

«Нам необхідно цей коридор зробити дуже швидко, оскільки без з’єднання портів Чорного моря із Західною Європою розвивати економіку України буде складно. Ми починаємо розробляти цей проект вже в цьому році. Спочатку планується зробити середній ремонт ділянки траси М-12 між Львовом та Уманню. Роботи почнуться в поточному році, а завершаться – у наступному. Що стосується польської частини маршруту GO Highway, то вона вже готова. Завдяки реалізації проекту час на подолання відстані від Одеси до Гданська зменшиться з 23 годин до 15 годин», - наголосив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури також розповів, що Україна, Румунія, Болгарія та Греція можуть побудувати спільну міжнародну трасу: «Проект може бути реалізованим вже протягом п’яти років. Українська сторона буде організовувати міждержавні зустрічі в рамках проекту і сподівається, що будівництво магістралі буде неодмінно реалізовано».

Окремо Володимир Омелян зупинився на питаннях авіації: «Безвізовий режим відкриває нові можливості для українців подорожувати до країн ЄС. Але перепоною цьому є висока вартість авіаквитків. Населення України понад 42 млн людей,  при цьому, незважаючи на рекордний ріст пасажирських авіаперевезень (приблизно +30%), всі аеропорти України обслужили лише близько 13 млн пасажирів у 2016. Україна повинна збільшити обсяги авіаперевезень шляхом лібералізації та створення сприятливих умов для залучення нових, а також стимулювання існуючих авіаперевізників на відкриття нових рейсів або збільшення кількості існуючих рейсів».

За словами міністра, з цією метою Мінінфраструктури як перший крок і пілотний проект розроблено зміни до Наказу щодо аеропортових зборів в ДП «МА «Бориспіль» і зменшено вартість пасажирського збору з $17 до $13, які будуть дійсними для абсолютно ВСІХ  перевізників. Відповідно до Наказу керівництво аеропортів повинно розробити програму стимулювання авіаперевезень, згідно якої стимулюються відкриття нових рейсів до аеропортів країн, в тому числі країн ЄС, що забезпечить розширення географії польотів.

Також очільник Міністерства наголосив на тому, що Україна поступово відновлює пасажирське сполучення річкою та морем з країнами ЄС.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua