О.Турчинов підписав Розпорядження про проведення 7 жовтня позачергового пленарного засідання Парламенту, присвяченого розгляду урядового антикорупційного пакету законів
вівторок, 30 вересня 2014, 15:02

«Система державного управління в Україні сильно уражена вірусом корупції. Без боротьби з корупцією, без реальних дієвих механізмів не можна побудувати ефективно діючу владу, - сказав Голова Верховної Ради, один із лідерів партії «Народний фронт» Олександр Турчинов у вівторок під час брифінгу. - Саме тому я підтримав ініціативу Прем’єр-міністра України невідкладно розглянути пакет антикорупційних законів, які є реальним, дієвим механізмом боротьби з цим ганебним явищем».

Серед законопроектів, які пропонується винести на розгляд депутатів, О.Турчинов назвав проект Закону про засади державної антикорупційної політики в Україні, антикорупційну стратегію на 2014-2017 рр., який є «фактично планом конкретних дій по боротьбі з корупцією».

При цьому він зауважив, що вступ України до Євросоюзу є неможливим без реальної, ефективної боротьби з корупцією.

Другий законопроект, за словами О.Турчинова, вже розглядався Парламентом і не був підтриманий. Разом з тим, він висловив сподівання, що Верховна Рада нинішнього скликання все ж таки «зможе серйозно поставитися до питань боротьби з корупцією і підтримає цей закон». У цьому документі, сказав Голова Верховної Ради, йдеться про утворення системи спеціально уповноважених суб’єктів з протидії корупції, зокрема, Національного антикорупційного бюро.

Ще одним важливим законодавчим актом О.Турчинов назвав законопроект про запобігання корупції, який передбачає комплексне реформування системи запобігання корупції, створює ефективну систему фінансового контролю за майновим станом чиновників та їх родин.

Серед законопроектів антикорупційного пакету О.Турчинов назвав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів - юридичних та фізичних осіб. Він нагадав, що нині «особи, пов’язані з корупцією, можуть придбати активи, майно, ЗМІ, ховаючись за офшорними підприємствами». Законопроект передбачає, що кінцевий власник має бути обов’язково офіційно заявлений при реєстрації підприємства, реєстрації права власності, будь-яких змінах тощо.

За словами керівника Парламенту, ще один законопроект стосується внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів, і у ньому йдеться про заочне кримінальне провадження стосовно тих осіб, які вивели з країни значні активи і переховуються за кордоном. «Особливо це стосується Януковича і його оточення», - зауважив він.

«Я переконаний, що саме цей пакет законодавчих актів є достатньо ефективним дієвим засобом для боротьби з корупцією, і його ухвалення створить реальний фундамент для реальних реформ у нашій країні», - наголосив О.Турчинов.

Відповідаючи на запитання, чи є у сесійній залі 226 голосів для ухвалення цих законів, О.Турчинов наголосив, що «практично усі політичні сили і блоки одним зі своїх передвиборчих зобов’язань проголошують боротьбу з корупцією».

«І зараз у них буде можливість продемонструвати це не під час передвиборчих виступів, а під час прийняття реальних законів, які забезпечують реальну боротьбу з корупцією», - зазначив Голова Верховної Ради.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua