Арсеній Яценюк: «Якщо Росія введе обмеження щодо українських товарів - весь пакет обмежувальних заходів щодо російських товарів у нас готовий»
субота, 4 жовтня 2014, 03:00

Уряд України готовий до введення Росією обмежень на ввіз українських товарів: «Якщо Росія введе обмеження щодо українських товарів - весь пакет обмежувальних заходів щодо російських товарів у нас готовий», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер політичної сили «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Шустер Live» на Першому національному телеканалі в п’ятницю, 3 жовтня.

Глава Уряду підкреслив, що за останні три роки Україна наполовину втратила російський ринок: «Тому що Росія цілеспрямовано з року в рік вибиває наш бізнес з Росії. Причому придумують що хочуть - то їм не подобається молоко, то цукерки - все, що має в назві «вироблено в Україні».

«Наш бізнес усвідомив, що з неадекватними торговельними партнерами немає чого вести справу. І в тому, що Росія закрила вже значну частину ринку, як це не дивно, є плюс», - підкреслив Арсеній Яценюк і нагадав, що в травні, коли він підписав у Брюсселі політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС, Європейський Союз в односторонньому порядку відкрив ринок для України. За цей час експорт до Росії впав на 2,5 мільярда доларів США, проте до країн-членів Європейського Союзу виріс на 1,3 мільярда доларів.

Глава Уряду зазначив, що на тому, що українські виробники мають право вільного доступу товарів до Європейського Союзу, вони додатково отримали близько 500 мільйонів євро.

За його словами, чим швидше Україна буде імплементовувати Угоду з ЄС, тим «ми більше заробимо, продаючи свої товари в Європі, і тим краща якість українських товарів буде в Україні.

В разі застосування Росією обмежувальних заходів, за його словами, «ми отримаємо близько мінус 7 мільярдів товарообігу з Російською Федерацією»: «Але частково ми це скомпенсуємо забороною на продаж російських товарів в Україну, і те, що ми отримали протягом року вільний доступ на європейські ринки, також дасть нам можливість компенсацій».

Окрім того, додав Глава Уряду, за останній час збільшився експорт українських товарів до значної частини країн СНД.

Він нагадав, що Уряд, відповідно до закону про санкції, розробленого Кабінетом Міністрів, вніс на розгляд Ради національної безпеки і оборони рішення про введення санкцій проти Російської Федерації, в тому числі і заборону продажу товарів військового та подвійного призначення, нових технологій, заборону участі в приватизації українських об'єктів.

Арсеній Яценюк зазначив, що особисто займався розробкою законопроекту про санкції: «З третього разу ми його прийняли в Парламенті, незважаючи на неймовірний супротив. Весь пакет розпоряджень готовий».

«Вважаю, що Україна зобов’язана ввести санкції. Компетенція щодо введення санкцій, відповідно до закону, в Ради національної безпеки і оборони. Якщо Америка, Європа вводять санкції, то Україна має теж. Усвідомлюю, що ми заплатимо ціну за санкції також. Але Росія зараз платить набагато більшу ціну», - наголосив він.

«Я за інвесторів, тільки за європейських. Нам вже російських інвесторів вистачило. У них зараз основна інвестиція в Україну – це російські танки, ракети і агентура ФСБ і російських збройних сил», - підкреслив Глава Уряду.

«Хочу офіційно заявити: якщо Російська Федерація введе обмежувальні заходи по відношенню до українських товарів - весь пакет обмежувальних заходів по відношенню до російських товарів готовий», - наголосив Прем’єр-міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua