О.Турчинов: Протидія російському енергетичному шантажу - питання енергетичної та економічної безпеки Європи
п’ятниця, 10 жовтня 2014, 13:43

«Енергетична війна є продовженням загарбницьких амбіцій Російської Федерації, і відбувається спроба енергетичної блокади
України. Це і спроба вплинути за рахунок енергетичних важелів на позицію те тільки нашої країни, а й Європи», - сказав Голова Верховної Ради України, один із лідерів партії «Народний фронт» Олександр Турчинов під час наради у п’ятницю з керівниками парламентів Данії, Ірландії, Литви, Польщі і Швеції.

Під час наради Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич заявив про важливість стабільних реверсних поставок до України енергоносіїв і виступив з ініціативою надання Україні надлишків польського вугілля.

«Для нас дуже важлива консолідована позиція Європейського Союзу щодо енергетичної безпеки, тому що російський енергетичний шантаж - це питання не тільки нашої країни. Це питання енергетичної і економічної стабільності всієї Європи, - заявив О.Турчинов. - Тут повинна бути консолідована позиція європейських країн, бо інакше Росія буде пробувати запроваджувати диференціацію цін, обсягів поставок, розколювати європейську єдність, і таким чином отримувати лобістські групи на підтримку своєї антиєвропейської політики».

Керівник Парламенту також заявив, що для України є дуже важливим «забезпечити альтернативу газовій монополії Росії». «Саме тому для нас принципово важливим є реверс газу з Європи. І щоб цей формат ефективно працював, не повинно бути блокування реверсних поставок газу в Україну», - додав він.

Торкаючись проблем вітчизняної вугільної галузі, О.Турчинов акцентував на захопленні частини Донецької і Луганської областей, де знаходяться найпотужніші вугільні підприємства та знищенні інфраструктури, яка забезпечує транспортування вугілля до центральної частини України.

«Тому для нас також важлива альтернативність у цей складний час енергетичних поставок, і я переконаний, що уряд буде системно працювати, у тому числі з Польщею», - сказав він.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua