Павло Петренко: На політичній кар'єрі людини, яка спробує зупинити люстрацію, буде поставлено хрест
п’ятниця, 10 жовтня 2014, 16:50

Очищення влади від осіб, які дискредитували себе – ключове завдання влади, включаючи реформу державного апарату.

Про це заявив Міністр юстиції, кандидат у народні депутати до Верховної Ради від партії  «Народний фронт» Павло Петренко в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

 «Наше завдання - запустити процес і зробити його незворотнім. Якщо прийде людина, яка спробує зупинити люстрацію - на політичній кар'єрі цієї людини буде поставлено хрест. Якщо хто-небудь спробує це зробити і буде діяти проти інтересів суспільства – це буде просто політичне самогубство», - заявив Петренко.

Він також розповів, що з березня Мінюст ліквідував більше половини контролюючих функцій у відомстві.

«Тільки вдумайтеся: 56 міністерств і відомств мали різного роду контролюючі функції - всього близько 1300. Можна було по 40 разів на день приходити до одного і того ж підприємця і щось у нього перевіряти. Ми скоротили кількість відомств - з 56 до 27 і  скорочуємо зараз на 40% державний апарат», - розповів міністр.

«Ті, хто залишилися, отримають нову мотивацію - підвищення зарплати. Адже як знайти професіонала за 1200 гривень? Людина йшла з твердим наміром брати хабарі, бо за 1200 гривень прожити неможливо. Нам належить значно зменшити кількість чиновників і збільшити зарплату тим, хто лишився», - наголосив Петренко.

Крім того, за його словами, за сім місяців Мінюст зробити все, щоб знищити схеми  попереднього керівництва відомства.

«Перша схема - використання близько 500 млн. грн. на бланки і логотипи (марки). Ми відмовилися від цього, викинули ЄДАПС і зберегли державні гроші», - повідомив Петренко.

«Друге - запустили нову систему реалізації конфіскованого майна. Це була годівниця колишнього керівництва Міністерства юстиції, приватні компанії реалізовували майно за заниженими цінами. На цих схемах також сиділи люди, наближені до сім'ї Януковича. Мова про вкрадені мільярди. Тепер по всій країні працює електронна біржова система реалізації конфіскованого майна», - наголосив  він.

Крім того, за словами Петренка, була змінена екзаменаційна система для нотаріусів та арбітражних керуючих, де «корупція просто зашкалювала».

«Ввели незалежне анонімне електронне тестування. Тепер ніяких "співбесід" і договорняків, як було раніше. Так, тести складні. Зараз проходять іспити: у перший день з 30 чоловік здати не зміг ніхто; другий день - здали двоє чоловік; третій день - ще одна чи дві людини. Складно, так. Але це чесно. Якщо ви професіонал - нікому непотрібно платити гроші. Здали тест і отримали свідоцтво», - резюмував Міністр..

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua