Якщо в Україні не провести судову реформу в законний спосіб, люди самі очистять судову систему, - Павло Петренко
вівторок, 14 жовтня 2014, 14:30

Якщо в Україні не буде проведена реформа судової системи в законних межах, люди проведуть народну судову реформу. Про це під час виступу на телебаченні повідомив Міністр юстиції, кандидат у народні депутати від Політичної партії «Народний фронт» Павло Петренко.

«Судова система сама по собі не реформується. Судді, які фактично не виконують свою функцію, не забезпечують доступ до закону простих громадян, повинні усвідомити, що всі ті події, які відбулися в Україні, дуже серйозно змінили українців. І якщо ми не здійснимо реформу судової системи в законних межах, то люди проведуть народну судову реформу», - наголосив очільник Мін’юсту.

За словами Міністра юстиції, у березні вже була спроба очистити судову реформу. Однак вона провалилася через позицію народних депутатів.

«Коли ми запропонували провести очищення судової системи через спеціальний закон, судові керівники пробіглися по Парламенту й домовилися з депутатами. Тож цей закон було пом’якшено. Вони думали, що вирішать цю проблему і все заспокоїться. Однак помилися – не заспокоїться», - зазначив Павло Петренко.

Він також повідомив, що в п’ятницю, 10 жовтня, відбулася відверта розмова із суддями. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пояснив: якщо ця реформа не буде прийнята і не відбудеться очищення судової системи через майнову люстрацію, через очищення від тих суддів, які приймали антиконституційні рішення під час Революції гідності, якщо не буде забезпечено доступ наших громадян до судової системи через спрощення процедур, тоді влада не зможе захистити незалежність судової системи.

Міністр юстиції звернув особливу увагу на те, що Урядом вперше було презентовано проект закону, який позбавить політиків можливості впливати на суддівський корпус.

«Ми відріжемо можливість впливу на суддів через політичні важелі. Цей закон передбачає, що жодного політичного впливу на призначення, переведення чи звільнення суддів не буде ні у Парламенту, ні у Президента, ні у Прем'єр-міністра», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, питання щодо антикорупційних змін, які будуть проголосовані в Парламенті, питання щодо інституційної зміни судової системи і питання щодо очищення влади – це ті комплексні питання, без яких Україна не зможе проводити реформи.

Водночас Павло Петренко зазначив, що всі гілки влади нині мають виступити єдиним фронтом аби подолати як внутрішні, так і зовнішні виклики.

«Україна зараз знаходиться в такому історичному моменті, коли Президент, Уряд, Прем’єр-міністр і Парламент повинні об’єднатися і рухатися тільки в одному напрямку – захищати країну від зовнішнього агресора і від внутрішніх викликів, якими є корупція, відсутність реформ та аморфність державного апарату. Без цього ми не виживемо як країна», - резюмував кандидат у народні депутати від «Народного фронту» Павло Петренко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua