Україна скоротила споживання газу на 16%, - Глава Уряду
четвер, 16 жовтня 2014, 15:33

Із початку 2014 року Україна спожила на 16% менше природного газу порівняно з аналогічним періодом минулого року, - повідомив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в четвер, 16 жовтня.

«Якщо брати період часу, коли Уряд почав активно займатися економією природного газу і встановленням лімітів, а це фактично з квітня, - тут обсяги економії сягають понад 20%», - наголосив він.

«Цього недостатньо, щоби легко пройти зиму. І ті заходи, які зараз вживаються Урядом по економії споживання природного газу і диверсифікації енергетичного споживання, є дуже важливими, щоб пройти опалювальний сезон», - підкреслив Глава Уряду.

Позиція Кабінету міністрів щодо газового питання, наголосив Арсеній Яценюк, залишається незмінною. Він нагадав, що українська сторона подала кілька позовів до Стокгольмського арбітражного суду. В базовому позові по відношенню до російської компанії «Газпром» Україна вимагає відшкодування 6 мільярдів доларів США і встановлення справедливої ціни на газ: «Саме справедливої ціни. Нам не потрібно знижок».

Він нагадав, що зараз Україна купує газ у європейських партнерів за європейською ринковою ціною, "яка набагато нижча , ніж та, яку нам запропонувала Росія рік тому": "Ми зекономили на придбанні газу в наших європейських партнерів близько 0,5 млрд доларів США».

Українська сторона також звернулася до суду прискорити винесення проміжного рішення, «яке б забезпечило, з одного боку, встановлення ціни, з іншого - постачання природного газу».

Є ще один шлях - укладання угоди до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду: «У нас з європейськими партнерами є спільна позиція щодо базових принципів укладання тимчасової угоди на постачання природного газу до 31 березня».

Окрім того, наголосив Арсеній Яценюк, НАК «Нафтогаз України подав третій позов до російської компанії «Газпром» щодо перегляду транзитного контракту: «Уряд встановив європейську і засновану на ринкових принципах процедуру встановлення тарифу за транспортування природного газу».

Він підкреслив, що Україна гарантує безперебійний транзит природного газу: «Але для того, щоб цей безперебійний транзит природного газу гарантувати нашим європейським партнерам, нам необхідно підписати угоду саме з європейськими компаніями. І ми готові до цього».

Глава Уряду нагадав, що було прийнято низку рішень щодо реформування енергетичного сектору: «Український енергетичний сектор відповідає Третьому енергетичному пакету. Ми так само вважаємо, що на підставі цих базових принципів у нас повинна бути побудована схема транзиту».

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд оголосить публічний конкурс на залучення інвесторів з ЄС та США до експлуатації і модернізації української ГТС: «Зараз ми отримуємо попередні пропозиції від європейських партнерів. Коли ми їх узагальнимо, Уряд оголосить публічний конкурс на залучення європейських і американських інвесторів до експлуатації і модернізації української газотранспортної системи».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua