4 роки впровадження інклюзії: понад 12 тис. школярів та майже 2,2 тис. дошкільнят з особливими потребами навчаються разом з однолітками
п’ятниця, 25 січня 2019, 20:43

Лише за останній рік кількість школярів з особливими освітніми потребами, що навчаються у звичайних школах поруч з однолітками, зросла на 61%. Загалом зараз у закладах загальної середньої освіти навчається понад 12 тис., а в дошкільних закладах - майже 2,2 тис. дітей з особливими освітніми потребами.

Про це розповіла міністр освіти і науки, представник партії "Народний фронт" Лілія Гриневич під час Всеукраїнської звітної конференції з інклюзивної освіти.

За оперативними даними з областей, майже кожна четверта школа в Україні безпосередньо впроваджує інклюзивний принцип навчання.

"2018 року завдяки фінансуванню з державного бюджету майже 14 тис дітей скористались корекційними послугами, було створено та обладнано сучасною технікою 500 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ). На сьогодні по всій країні вже створено 516 таких центрів. 2019-го ця цифра буде збільшена до 700, що повинно повністю забезпечити потреби. На обладнання нових центрів в бюджеті цього року передбачено 39 млн грн. Також закладено інвестицію в 504 млн грн на підтримку осіб з особливими освітніми потребами. Кошти субвенції у розмірі 353,3 млн уже направлені у школи", – повідомила Гриневич.

Водночас вона додала, що наразі залишається проблема доступності дітей з особливими освітніми потребами до шкіл та інших закладів освіти.

"Ще мало закладів з архітектурною доступністю вище першого поверху. Також недостатньо уваги приділяється доступності пришкільних територій: наявність під’їздів, паркувальних місць для осіб з інвалідністю, зокрема для підвезення дітей на візках, обладнаних спортивних майданчиків для дітей з інвалідністю тощо. Дуже мало закладів освіти обладнано спеціальними туалетними кімнатами. Однак, слід наголосити, що ситуація поступово змінюється на краще", - зазначила міністр.

"За оперативною інформацією, наприкінці 2018-го безперешкодний доступ для осіб з особливими потребами до 1-го поверху забезпечений у 11 560 закладах освіти, що становить 74% від загальної кількості. Також минулого року МОН підвищило вимоги до доступності. Так, доступність закладів стала частиною ліцензійних вимог до провадження освітньої діяльності", – підкреслила Лілія Гриневич.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua