Європейський вал – східний кордон Європи
п’ятниця, 17 жовтня 2014, 18:35

Ініціатива уряду Арсенія Яценюка розмежувати кордон із Росією є ключовим елементом реалізації мирного плану. Без проекту «Стіна», або, як тепер його називають, – «Європейського валу», до України й надалі проникатимуть бойовики з технікою, а українці не зможуть їздити в Європу без віз

Дивно чути критику, яка лунає на адресу проекту «Європейський вал». Можна було б зрозуміти, якби це робили люди, які не знають всіх нюансів міждержавних стосунків. Але коли політики з екранів ТБ цілеспрямовано вводять в оману людей, і все це – заради збільшення власного рейтингу… В країні йде війна, і мають бути теми, навколо яких політиканство неприпустиме. Одним із таких питань є облаштування державного кордону з Росією.

Насправді, виникло воно не сьогодні та навіть не вчора. Перемовини України з Росією тривають більше 20 років (!). Починаючи з 2010 року, відбулося 18 засідань україно-російської комісії з демаркації кордону, але жодне із них не принесло результату. За цей час був встановлений єдиний прикордонний знак у Чернігівській області. Його урочисто відкрили, після чого в 2013 році Росія в однобічному порядку припинила всі роботи і консультації з цього питання.

Така позиція не є чимось новим у політиці нашого східного сусіда. Росія не приховує, наскільки важливим для них є демаркація кордону. Це не просто технічна процедура, а питання державної ваги, яке має велике геополітичне значення. У випадку, якщо на нашому східному кордоні почне працювати кордон, облаштований за всіма правилами і вимогами європейських країн, українці по-справжньому відкриють для себе Європу: до держав ЄС вони зможуть їздити без віз.

Здавалося б, до чого тут Росія? Питання закономірне, але для офіційної Москви відсутність кордону з Україною – як залізна завіса часів СРСР, яка не давала можливості вирватися із задушливих обіймів нашого сусіда.

Але справа тут – не лише в геополітичних іграх. Усе – значно серйозніше, адже йдеться про безпеку кожного жителя України. Агресія Росії засвідчила: без контролю над державним кордоном війна триватиме нескінченно. Між Україною і РФ – 1975 кілометрів кордону. Це – величезна ділянка, яка дозволяє поставити на конвеєр експорт до України бойовиків, озброєння та військової техніки. Що, власне, і сталося. Таким чином, коли ми говоримо про облаштування кордону з Росією, потрібно пам’ятати: нинішній стан речей неабияк вигідний Москві, адже він вирішує два завдання. По-перше, дає можливість безперешкодно постачати озброєння і заходити російським військам на нашу територію. По-друге, ставить під загрозу шлях України до Європи.

Завдання урядового проекту «Європейський вал» полягає в забезпеченні миру на всій території України і створенні передумов для євроінтеграції, зокрема, запровадженні безвізового режиму для громадян України.

До речі, попередня його назва «Стіна» не повною мірою відображає зміст проекту. Йдеться не про фізично змуровану стіну, а про цілу систему інженерних споруд, яка надасть змогу взяти державний кордон під контроль. Уже сьогодні розпочато його реалізацію, тривають відповідні підготовчі роботи. Загальний обсяг фінансування – 500 млн грн. Європейський союз вже виділив 235 млн грн. Уряд розраховує, що левову частку фінансування візьмуть на себе міжнародні донори. Прем’єр Арсеній Яценюк переконує: кордону між Україною і Росією – бути! А це дарує надію на мир та європейську перспективу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua