Олександр Турчинов: Росіяни чекали наших помилок, чекали нашого падіння і самознищення, але не дочекалися
п’ятниця, 24 жовтня 2014, 18:25

Голова Верховної  Ради України, один з лідерів «Народного фронту» та виконуючий обов’язки Президента України  у березні-червні 2014 року Олександр Турчинов у інтерв’ю виданню «Цензор» розповів,  що на початку російської  армії  та окупації  Криму  Україна фактично  не мала боєздатної  армії.

«Я дав команду зібрати  боєздатні  частини, для того, щоб проаналізувати можливість входження до Криму силами наших військ з центральних областей України. Через добу, які були дані на цю роботу, мені доповіли, що у нас 4500-5000 військовослужбовців на всю країну, готових виконувати наказ. Ось це була вся українська армія в лютому-березні», - заявив Турчинов.

«Проблема  в  чому була? Російські війська були легально в Криму, на відміну, скажімо, від Луганської та Донецької областей. За підписаним Януковичем у Харкові договором, вони могли мати в Криму контингент до 46 тисяч військовослужбовців Російської Федерації. І, найстрашніше, що в договорі не обмежувалося їх переміщення по території Криму. В результаті вони наростили буквально за кілька діб свій контингент до максимально можливої чисельності», - пояснив в. о. Головнокомандувача  на початку  російської  агресії  щодо України.

За словами Турчинова, концентрація вздовж усього кордону десантних і бронетанкових підрозділів збройних сил Російської Федерації посилювалася.

«При цьому особлива небезпека була на чернігівсько-київському напрямку: у разі вторгнення вони могли бути в Києві буквально за кілька годин. А у нас немає ким і нема чим захищати кордон. Розвідка  доповіла, що вони готують провокації, щоб загинули жителі Криму, щоб загинули російські військовослужбовці, які перебували там згідно з підписаним у Харкові договором між Януковичем і Путіним. Це вони повинні були використовувати як привід для вторгнення. Ними був відпрацьований детальний план відсікання Східної України по лінії Харків - Дніпропетровськ, а також  окупації південних областей (Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Одеської) з виходом на Придністров'я. Фінальна точка плану - захоплення охопленого заворушеннями Києва та реставрація маріонеткового режиму Януковича для прикриття агресії  від  обурення світової спільноти», -  розповів Турчинов.

Він також підкреслив, що сьогодні є багато «знавців», які розказують, що треба було робити і кидати десант. При цьому,  коли почалися бойові дії на сході, спікер  жодного з цих «диванних героїв» так і не побачив на передовій.

«Коли у Криму росіяни зібрали до 40 тисяч своїх елітних військ, підтримуваних величезною кількістю місцевого населення, і вздовж кордону сконцентрована 200-тисячна армія з необмеженими резервами, а у тебе аж до 5000 резерву на всю країну, яка повністю не захищена і відкрита для вторгнення , - вибір рішень не дуже великий.

Кинути  тоді залишки армії до Криму проти формально законно розміщених там російських військових - означало б безглуздо поховати наших солдат і здати агресору країну, яка не має ні системи управління, ні системи захисту. Росіяни чекали наших помилок, чекали нашого падіння і самознищення, але не дочекалися», - наголосив Турчинов.

Він також повідомив, що прийняв єдино-можливе рішення у ситуації,  що склалась.

«Мені потрібен був час, щоб відновити систему управління країною, щоб запрацював новий Кабмін, запрацювали місцеві адміністрації, щоб відродити і озброїти армію.

Я дав команду тягнути якомога довше час, утримуючи військові частини в Криму та позбавляючи росіян наступальної ініціативи. При цьому оголосив мобілізацію і наказав привести збройні сили в повну бойову готовність.

Ми відновили чисельність і озброїли армію, створили Національну гвардію. Висунули війська до російського кордону і зайняли оборонні рубежі. На посади голів обласних адміністрацій південно-східних регіонів були призначені люди, здатні діяти в небезпечній обстановці», - пояснив свої  дії  на посту в. о. Головнокомандувача в березні-червні.

Турчинов зазначив, що такими діями  було виграно час, підготовлено країну до оборони.

«З відновленням обороноздатності країни було дуже багато проблем. У нас була знищена не тільки армія, її тилове забезпечення, а й система, що забезпечує мобілізацію і, в першу чергу, військкомати. Навіть приміщення багатьох із них були продані. Відновили систему військкоматів, почали проводити заклик і навчання військ в усіх регіонах», - наголосив спікер ВР. 

Він також  сказав,  що ресурсів армії для оборони країни не вистачало і тому було ухвалене рішення про створення Національної гвардії.

«Ми сформували її на базі внутрішніх військ і зміцнювали, в першу чергу, за рахунок добровольців. І головне, я звернувся до наших громадян з проханням йти добровольцями захищати країну. Тому що мобілізація мобілізацією, але без добровольців, готових воювати за свою країну, переломити ситуацію було неможливо. І почалося зміцнення добровольцями Національної гвардії, створення спецбатальйонів Міністерства внутрішніх справ... Так ми змогли протягом одного місяця фактично відновити обороноздатність країни до рівня, достатнього, щоб витримати удар збройних сил Російської Федерації», - підкреслив Турчинов.

 

Повний текст інтерв’ю можна знайти тут: http://censor.net.ua/resonance/308694/tak_nachinalas_voyina_intervyu_s_aleksandrom_turchinovym

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua