Арсеній Яценюк вимагає від всіх органів державної влади та місцевих адміністрацій економії газу
п’ятниця, 31 жовтня 2014, 14:27

«Не повинно бути аплодисментів і феєрверків з приводу того, що ми отримали додаткові можливості на постачання
природного газу. Вимагаю від всіх органів державної влади, від місцевих адміністрацій, від всіх суб'єктів економії газу», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Кризового енергетичного штабу в п’ятницю, 31 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що зобов’язуючий тристоронній протокол між Україною, ЄС та Росією підписаний 30 жовтня на умовах України та ЄС: «Учора на тих умовах, які були визначені Україною і Європейським Союзом, підписаний зобов’язуючий трьохсторонній протокол між Україною, ЄС та географічними східними сусідами».

Він нагадав, що за протоколом ціна на газ до кінця поточного року становить 378 доларів США, з 1 січня до кінця першого кварталу 2015 року – 365 доларів США: «Це пов'язано з тим, що нам вдалося прив'язати ціну до цін на нафту. Впала нафта і, відповідно, присіла ціна».

«Ми зафіксували ціну, і якщо Росія односторонньо спробує її змінити, як вона це робила вже десятки разів, ми тоді отримуємо фінансову допомогу від наших європейських партнерів по компенсації зміни ціни», - повідомив Глава Уряду.

За його словами, у зобов'язуючому протоколі також вдалося закріпити, що оплата за транзит газу здійснюється напряму на рахунки НАК «Нафтогаз України», «незважаючи на ухвалення російською Державною Думою закону, який фактично дозволяв «Газпрому» не сплачувати Україні за транзит»: «Росія буде платити за транзит газу».

Щодо оплати за вже отриманий природний газ, частина з якого знаходиться в українських газосховищах, Арсеній Яценюк повідомив: «У протоколі чітко зазначено, що Україна оцінює цей газ по 268 доларів за тисячу кубічних метрів, і тому розрахунки йдуть саме з цієї цифри».

«Остаточне рішення буде прийняте Стокгольмським арбітражним судом. Наголошував і ще раз наголошую: ми не відкликали позов і відкликати не будемо. Сподіваюся на якнайшвидше рішення Стокгольмського арбітражу», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що постачання природного газу буде здійснюватися за попередньою оплатою, як здійснюється і з європейськими партнерами: «Ми так само платимо європейським партнерам наперед і отримуємо природний газ».

Арсеній Яценюк також повідомив, що НАК «Нафтогаз України» підписав додаток до контракту щодо технічних аспектів, «щоб покривати обсяги щоденного споживання і щоб чітко врегулювати питання отримання газу після здійснення оплати. Здійснив оплату, і за 36 годин нам газ повинен бути поставлений».
Окрім того, за його словами, із контракту вилучений драконівський принцип «бери або плати»: «Цей принцип ми теж оскаржуємо в Стокгольмському арбітражному суді. Тому вважаю це також позитивним фактом».

Арсеній Яценюк звернувся до учасників Кризового енергетичного штабу: «Я просив би, щоби зараз не було аплодисментів і феєрверків з приводу того, що ми отримали додаткові можливості на постачання природного газу. А то деякі почали гріти газом і мільярдами доларів атмосферу. Вимагаю від всіх органів державної влади, від місцевих адміністрацій, від всіх суб'єктів економії природного газу. Це не сотні мільйонів, а мільярди доларів США, які десь треба взяти і які треба заплатити чи то в Європу, чи то східним сусідам».

Глава Уряду доручив головам обласних державних адміністрацій, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, НАК «Нафтогаз» та НКРЄ невідкладно встановити ліміти споживання природного газу для ліцензіатів і суб'єктів споживання природного газу.

Арсеній Яценюк також звернувся до НАК «Нафтогаз України», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, НКРЄ і «Теплокомуненерго» зменшувати температуру в теплоносіях, якщо піднімається температура зовнішнього повітря.

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна частково вирішила газову проблему: "Підкреслюю - частково. Щоб ні в кого не було ейфорії і переможних реляцій. Ми вирішимо газову проблему тоді, коли ми повністю диверсифікуємо джерела енергопостачання і зробимо українську економіку енергоефективною, коли збільшимо власний видобуток, отримаємо повний реверс від Європейського Союзу і зменшимо споживання. Отоді я скажу, що ми зробили все для того, щоб Росія нам більше не диктувала умови. Ми зробили багато кроків, але недостатньо".

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua