Арсеній Яценюк звернувся до СБУ невідкладно з’ясувати, хто стоїть за питанням переділу вугільного ринку
середа, 12 листопада 2014, 15:08

«У силу різних подій щодо так званої перевірки Україна втратила можливість закуповувати вугілля в інших країнах світу, окрім як в Росії та з територій, які контролюються так званими «ДНР» і «ЛНР». Прошу Службу безпеки невідкладно розібратися в ситуації, хто стоїть за питанням переділу вугільного ринку, адже це питання національної безпеки держави», - заявив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду України в середу, 12 листопада.

Глава Уряду доручив Міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Продану терміново продовжувати переговори щодо постачання вугілля до України і  «зробити все можливе для забезпечення країни вугіллям».

Арсеній Яценюк наголосив, що цей процес повинен бути публічним і прозорим: «Усі матеріали показуйте, запрошуйте пресу і громадські організації. Наша сила – в публічності й прозорості. А слабкість тих, які зараз хочуть залізти на вугільний ринок, в тому, що вони це роблять «під столом». Все витягуйте на стіл - чому країна зараз стала в залежність від комерційних бізнес-інтересів окремих груп», - звернувся Глава Уряду до Юрія Продана.

Окрім того, лідер «Народного фронту» звернувся до Міністра закордонних справ Павла Клімкіна забезпечити дипломатичну підтримку для вирішення цього питання: «Якщо потрібна дипломатична підтримка, я прошу Міністра закордонних справ по тих країнах, де нам необхідно отримати вугілля, підключіться, будь ласка, тому що це серйозне питання».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан доповів, що сьогодні на складах українських електростанцій знаходиться близько 1 мільйона 700 тисяч тонн вугілля. За його словами, ці запаси є недостатніми в осінньо-зимовий період.

Аби стабілізувати ситуацію, Міністерство оборони придбало вугілля в Південно-Африканської Республіки: «Недержавній компанії «Центренерго» вдалося накопичити за цей місяць 146 тисяч тонн вугілля. Додатковий обсяг, який ми отримали в цьому місяці, - 87 тисяч тонн вугілля».

За його словами, пропозиція компанії з ПАР була найбільш оптимальною. Він повідомив, що Мінпаливенерго провело перевірку всіх обставин укладання цих контрактів та формування ціни, сертифікатів щодо техніко-економічних показників цього вугілля: «Ціна повністю відповідає ринковій. Вона формувалася, виходячи з ціни на вугілля в порту Річардс-Бей Південно-Африканської Республіки. Прозорими є на сьогодні всі документи, які нам надала компанія щодо ціни на перевезення, перевалку й транспортування вугілля до електростанцій».

Проте, як повідомив Міністр палива і енергетики, компанія, яка постачала вугілля з ПАР, заявила, що не буде продовжувати постачання вугілля компанії «Центренерго»: «Після того, як сьогодні проходять серйозні блокування роботи компанії, відомі європейські трейдери відмовляються від постачання вугілля, тому що в будь-який момент у нас в порту може припинитися або відвантаження цього вугілля, або оплата. Компанії на сьогоднішній день досить насторожено відносяться до наших пропозицій».

У зв’язку з цим, повідомив Юрій Продан, виникає загроза проходженню осінньо-зимового періоду: «У нас сьогодні два виходи - або ми купуємо дефіцитне вугілля марок АШ і Т в Росії, або ми вимушені будемо купувати це вугілля з територій, які контролюються російськими угрупованнями на Сході України».

Юрій Продан додав, що вугілля, яке може постачатися з В'єтнаму, Австралії та США, дорожче на 15-20% ніж те, яке було запропоновано компанією з ПАР. В той же час Мінпаливенерго  продовжує шукати альтернативні шляхи постачання вугілля та ще раз звернеться до постачальників, «щоб продовжити роботу і запевнити, що наші компанії будуть чітко виконувати всі зобов’язання, які вони брали перед іноземними компаніями як щодо забезпечення відвантаження вугілля, так і оплати».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua