Арсеній Яценюк оголосив основні завдання, які стоять перед майбутньою коаліцією і Урядом
п’ятниця, 14 листопада 2014, 14:53

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на прес-конференції в п’ятницю, 14 листопада, оголосив основні завдання, які стоять перед майбутньою парламентською коаліцією та Кабінетом Міністрів України.

Глава Уряду нагадав, що два тижні тому оголосив принципи публічного підбору кадрів до складу Кабінету Міністрів. Він зазначив, що зараз тривають консультації щодо остаточного тексту коаліційної угоди, який буде узгоджений на рівні вищого політичного керівництва і фракцій: «Абсолютно правильно, що всі політичні партії пропонують своє бачення розвитку країни. І чим більше у нас будуть задіяні механізми саме публічної дискусії і експертного обговорення, тим кращий буде план реформ, план змін і, найбільш важливе – вищим буде рівень відповідальності всіх політичних сил, які увійдуть до складу коаліції, за реалізацію плану реформ».

Щоб зреалізувати план реформ, наголосив він, «необхідна єдність Президента України, Прем'єр-міністра, Глави Парламенту і всієї парламентської коаліції»: «Рішення повинні прийматися за участю трьох вищих посадових осіб в кабінеті Президента, за участю Прем'єр-міністра і спікера. Повинна бути дискусія, опрацьовуватися різні варіанти. А публічно повинна бути єдина позиція, яка повністю підтримується парламентською коаліцією, що буде сформована».

«Ми сповідуємо принцип не політичних квот, а політичної відповідальності всіх парламентських сил, які долучені до формування коаліції і готові брати на себе відповідальність. Ейфорія по виборах вже давно повинна була завершитися. Отримані відсотки на виборах – це відсотки відповідальності, а не кількості місць в Парламенті», - підкреслив Глава Уряду.

Він наголосив, що Україна постала перед неймовірними викликами, найскладніший з яких – війна, «яка вбиває людей і вбиває економіку»: «Перед такими викликами будь-які дискусії популістського характеру - чи про текст угоди, чи про кадрові призначення і квоти в складі Уряду - неприйнятні і є зрадою по відношенню до країни».

Арсеній Яценюк нагадав, що Конституція України передбачає обов’язкове ухвалення програми дій Кабінету Міністрів України, «яка затверджується на рік і ставить чіткі цілі й завдання перед Урядом та вимагає солідарного голосування і відповідальності всієї Верховної Ради, яка підтримує програму дій Кабінету Міністрів». Він наголосив, що програма дій Уряду є похідною від коаліційної угоди.

На наступний рік, за словами Глави Уряду, повинні бути реалізовані п’ять основних завдань. Перше з них стосується національної безпеки й оборони: «Реформа українських Збройних Сил і оборонно-промислового комплексу. Нове озброєння, нова система управління Збройними Силами, нова логістика. І побудова української армії, яка здатна зупинити російську військову агресію й захистити українських громадян, - зараз це завдання номер один».

«Саме від того, наскільки ми будемо ефективні в зупинці військової агресії, залежить все: починаючи від розвитку економіки й інвестицій і закінчуючи успішністю реформ і відчуттям громадян впевненості в завтрашньому дні. Страх треба подолати тим, що держава здатна захистити своїх громадян», - додав він.

Друге завдання – реформа юстиції та правоохоронної системи. Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд підготував зміни до закону про судоустрій, «який передбачає нову якість суддівської системи і передачу повноважень до Верховного Суду України». Окрім того, Кабінет Міністрів вніс концепцію реформування правоохоронної системи в цілому і Міністерства внутрішніх справ.

Ще один блок завдань – економічний: «Економіка зараз повністю залежна від війни. Війна висмоктує з нас мільярди гривень, не дає можливості залучити жодного долара приватних інвестицій, провокує відтік депозитів і паніку на валютному ринку. Війна знищує економічний потенціал індустріальних регіонів, знищила інфраструктуру в Донецьку і Луганську, вимагає мільярдних коштів на фінансування переселенців», - наголосив Арсеній Яценюк і додав, що, окрім того,  мільярдні кошти необхідні для допомоги тимчасово переміщеним особам.

 «Тому ми вбачаємо за необхідне термінове ухвалення новим складом Парламенту закону України про державний бюджет. Закон буде дуже і дуже складний, бюджет буде напружений, і гратися популізмом нікому не вдасться», - наголосив Прем’єр-міністр.

Крім того, Урядом підготовлені та внесені до Парламенту проекти податкової і бюджетної реформ: «Податкова реформа передбачає скорочення кількості податків, зменшення ставок оподаткування, в першу чергу по єдиному соціальному внеску. Через зменшення ставок і кількості податків бюджет буде ще більш напружений, але ми йдемо на цей ризик, щоб детінізувати економіку, дати можливість бізнесу легше дихати, в надії на те, що це стане передумовою для подальшого економічного зростання».

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд вбачає можливість для економічного зростання не раніше за 2016 рік: «На цій позиції Уряд стоїть з першого дня. Але для формування такого економічного зростання необхідно ухвалити підготовлений Урядом пакет економічних реформ, який передбачає закон про новий бюджет, податкову реформу і бюджетну децентралізацію».

Проект закону про бюджетну децентралізацію, нагадав він, «передбачає можливість територіальних громад в отриманні додаткового ресурсу, але при цьому збільшує відповідальність для територіальних громад».

Ще один блок завдань, повідомив Арсеній Яценюк, стосується децентралізації влади загалом: «Уряд активно працює над цим питанням, і в Парламенті знаходиться низка законопроектів - починаючи від закону про основи регіональної політики і закінчуючи законом про об'єднання територіальних громад».

Глава Уряду окремо наголосив, що Кабінет Міністрів не вважає доцільним відкладати питання підвищення ролі місцевого самоврядування до моменту ухвалення нової Конституції: «Вважаю, що підвищення ролі територіальних громад і зміна якості такого інституту, як керівники обласних державних адміністрацій, можливе через ухвалення нової редакції закону України про місцеві державні адміністрації і закону України про місцеве самоврядування. Повноваження від обласних адміністрацій повинні перейти територіальним громадам. Це можна зробити за законом, і це повинно бути реалізовано протягом наступного року».

Ще одне пріоритетне завдання – це реформа системи державного управління. Вона, за словами Арсенія Яценюка, складається з декількох блоків, перший із яких - антикорупційна політика. Він нагадав, що п’ять ключових антикорупційних законів, внесені Урядом та Президентом, вже ухвалені Парламентом: «Зараз ці закони необхідно виконувати».

У рамках реформування системи держуправління необхідне й виконання закону про очищення влади: «Уряд активно працює над виконанням даного закону, і всі органи державної влади і правоохоронні органи повинні неухильно виконувати цей закон і паралельно формувати кадровий резерв для оновлення очищеної української державної влади і правоохоронної системи».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності зміни функцій міністерств, центральних органів державної влади, місцевих органів. Він нагадав, що чинний Уряд удвічі скоротив кількість контролюючих органів і кількість їх функцій: «Це ж буде стосуватися і міністерств, і інших органів державної влади, які визначають політику. Зменшення кількості та збільшення якості – це основний підхід в реформуванні системи державного управління країни».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua