Арсеній Яценюк сподівається, що СБУ в найкоротші терміни дасть відповідь на всі питання щодо переділу вугільного ринку
субота, 15 листопада 2014, 12:29

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк звертається до РНБО щодо введення санкцій, зокрема заборони торговельних операцій з Росією. Про це він заявив під час дискусії щодо енергетичної безпеки України у програмі “Шустер Live” на Першому національному телеканалі в п’ятницю, 14 листопада. 

Глава Уряду підкреслив, що Кабінет Міністрів не виділяє бюджетних коштів на закупівлю вугілля в Росії, проте приватні компанії почали купувати вугілля в РФ. 

Арсеній Яценюк нагадав, що кілька місяців тому Уряд вніс на розгляд РНБО проект документа про введення санкцій: «Знову звертаюся до Ради національної безпеки і оборони. Весь світ санкції ввів, пора вже і Україні ввести санкції, щоб визнати Росію країною-агресором і продемонструвати на весь світ, що ми так само боремось за свій національний інтерес, як американці і європейці борються за нас».

Він пояснив ситуацію, яка склалася із забезпеченням країни вугіллям. Глава Уряду повідомив, що зараз залишки вугілля на електростанціях становлять 1,6 мільйона тонн – майже вдвічі менше, ніж в той самий період минулого року. 

За його словами, причин кілька. Зокрема, 36 шахт, які знаходяться в зоні АТО, «які захопили російські бандити», не поставляють вугілля: «З цих 36 шахт фактично тільки 9 шахт можуть працювати з певним прибутком. Значна частина шахт вже затоплено взагалі. Тобто ми їх не можемо запустити». 

Марки вугілля, які видобуваються в цих шахтах, за словами Глави Уряду, видобувають лише в Україні, США, Австралії, Південно-Африканській Республіці і Росії, тому Уряд прийняв рішення терміново почати закупівлю вугілля в ПАР, вартість якого, зокрема, через вартість фрахту та портових послуг деoо вища за ціну російського та українського вугілля. 

Проте, наголосив Прем’єр-міністр, «коли правоохоронні органи на весь світ заявили, - правда, потім не доказали, - що перевіряється купівля вугілля, Росія зразу потерла руки, тому що ПАР відмовився поставляти вугілля».

Арсеній Яценюк підкреслив, що зараз в України є два варіанти: «Або купувати в Росії, або в «ЛНР» і «ДНР».

«Зрозуміло, що неможливо сідати на російську голку, як ми сиділи на російській газовій голці. Вони почнуть з того, що вуголь продадуть по 80, через місяць – по 85, а потім - 90. А коли температура знизиться і ми почнемо споживати ще більше вугілля, вони скажуть – вугілля немає», - наголосив Арсеній Яценюк. 

Він назвав купівлю вугілля в так званих «ЛНР» і «ДНР» злочином: «Це фінансування тероризму. Я усвідомлюю, що це вугілля дешевше. Але вони беруть ці гроші, а потім купують зброю і стріляють в наших хлопців». 

Арсеній Яценюк нагадав, що звернувся до Служби безпеки України розслідувати питання переділу вугільного ринку: «Це зараз питання національної безпеки. І сподіваюсь, що СБУ в найкоротші терміни дасть відповідь по всіх питаннях з приводу переділу вугільного ринку».

«Хочуть переділити вугільний ринок, хтось хоче руки нагріти. Тому прозорі контракти, хай іноземні аудитори перевіряють. Це ключовий елемент, як повинен працювати Уряд», - сказав Арсеній Яценюк. 

Стосовно забезпечення газом, Арсеній Яценюк підкреслив: «Росія сподівалася, що ми просто здамося, як здавалися всі попередні уряди. Тут треба було проявити позицію. Ризики були дуже високі. Ми подали проти Росії два позови, почали переговори з Європейським Союзом, нам допомогли США. 60% газу, який купували в Росії, ми замістили на газ з ЄС».

Арсеній Яценюк також нагадав, що Уряд відмовився від пропонованої президентом РФ знижки на газ: «Тоді в мене була дискусія з дуже потужними європейськими лідерами. Мене переконували, що треба погодитися на пропозицію Путіна. Я сказав, що не підпишу ще одну «газову угоду». Якщо ми разом – тристоронній договір, але остаточна ціна тільки на підставі судового рішення. Чотири місяці попрацювали – і ми отримали тимчасову угоду».

Арсеній Яценюк назвав цю угоду «прийнятною для України»: «Вона нам дає можливість пережити зиму. Це те, про що я найбільше турбувався. Холодно, якщо системи замерзнуть, їх потім не розморозиш. Це ми також пройшли».

Щодо ціни газу, Глава Уряду нагадав, що Росія спочатку пропонувала встановити вартість газу на рівні 500 доларів США, потім - 385 доларів США: «Зараз у зв’язку з тим, що ми прив’язалися до ціни на нафту, ціна в цьому кварталі 378 доларів, в першому кварталі наступного року– 365 доларів. А по рішенню суду буде ще дешевше. По ціні ми також зекономили». 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua