Арсеній Яценюк: Закликаємо Росію до реальних переговорів у женевському форматі
вівторок, 18 листопада 2014, 15:32

Прем’єр-міністр України,лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк закликав Російську Федерацію до реальних переговорів: «Переконані, що найкращий формат таких переговорів – женевський, за участі США, ЄС, України та Росії», - заявив він на прес-конференції по завершенні зустрічі з Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Солберг у вівторок, 18 листопада.

«Ми не віримо у слова, ми віримо в конкретні дії. Мінські домовленості могли стати певним шляхом до деескалації. Але Росія досі забезпечує очолюваних нею терористів летальною зброєю, ми не можемо контролювати українсько-російський кордон – а це була  ключова умова так званої мінської угоди. Росія досі підтримує очолюваних нею бандитів. Закликаємо Росію виконати мінські домовленості», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що Президент України та Уряд України зробили усе, щоб виконати мінські домовленості. Зокрема, Парламент України ухвалив низку законів, передбачених цією угодою,  в тому числі щодо спеціального статусу територій, амністії, Президент України підписав указ про перемир’я.

Проте, підкреслив Глава Уряду, «немає жодних ознак деескалації ситуації»: «Росія досі загострює ситуацію».

«Можемо підтвердити наявність великої кількості російського війська та численну російську присутність в Україні, на території, яка перебуває під контролем очолюваних Росією терористів. Закликаємо Росію відкликати своє військо, своїх агентів, артилерію й танки», - підкреслив Прем’єр-міністр України.

Арсеній Яценюк нагадав, що сьогодні провів зустріч із Міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, у якого невдовзі запланований візит до РФ: «Уряд послав чіткий сигнал Росії через Міністра закордонних справ Німеччини – виконайте угоду. Адже Росія постійно порушує міжнародне право, незаконно анексувала Крим, вчинила вторгнення на територію України. Наша правильна відповідь – бути об’єднаними, діяти спільно».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо проведення переговорів, Арсеній Яценюк підкреслив: «Краще, коли ми розмовляємо, аніж коли стріляємо. Але все залежить персонально від російського президента та його адміністрації». Якщо він матиме політичну волю зупинити війну проти України, дотримуватися міжнародного права, не порушувати Статут ООН – ми готові. Але ми бачимо, що в реальності факти інші. Здається, що головна мета президента Путіна – захопити Україну».

«Він  (президент РФ Володимир Путін. – Ред.) почав війну не лише проти України – це війна проти глобального порядку, війна проти Заходу, проти миру, який встановився після Другої світової війни. Це прагнення перемалювати кордони після Другої світової та нав’язати новий так званий «російський порядок» в Європі», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Закликаємо Російську Федерацію до реальних переговорів. Переконані, що найкращий формат таких переговорів – женевський формат: за участі США, ЄС, України та нашого сусіда – Російської Федерації», - наголосив Прем’єр-міністр України. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua