Кремль несе відповідальність за гуманітарну катастрофу, яка насувається на території Донецької і Луганської областей, – Арсеній Яценюк (фото)
вівторок, 18 листопада 2014, 15:37

«Чим швидше з Донеччини і Луганщини заберуться російські військові, тим швидше люди там  почнуть нормально жити», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час спільної з Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Солберг прес-конференції в Києві 18 листопада.

«Завдання Уряду – це почати відбудову Донбасу, який зруйнований росіянами. Але щоб почати це робити, треба щоб Російська Федерація виконала всі 12 базових принципів Мінського протоколу, на якому вона наполягала, який вона підписала, який вона зобов’язувалася виконувати і порушила», - підкреслив він.

За його словами, зараз питання постачання на територію, яку контролюють російські війська, як продуктів харчування, так і здійснення соціальних виплат знаходиться виключно в руках Кремля». «Кремль несе відповідальність за гуманітарну катастрофу, яка насувається на території Донецької і Луганської областей», - додав Глава Уряду.

«Чим швидше з територій Донецька і Луганська заберуться геть російські військові, тим швидше люди, які там стали заручниками імперських амбіцій, почнуть нормально жити. Над ними не будуть знущатися, перестануть ходити бандити з автоматами, відбирати майно, гроші. А там відновиться нормальне життя», - наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання щодо ситуації з виплатами на територіях, які контролюються терористами, Арсеній Яценюк підкреслив: «Ми хочемо миру. Ми хочемо, щоб люди, які є українськими громадянами і зараз знаходяться під контролем російських терористів, отримували пенсії й зарплати, мали роботу, могли отримувати медичну і соціальну допомогу. І щоб ці люди не були заручниками російського режиму і терористів, які ним підтримуються».

«Чи можемо ми зараз виплатити пенсії і зарплати? Не можемо. Тому що будь-яка інкасаторська машина з готівкою, яка приїжджає на території, що контролюються російськими терористами, просто грабується. Чи можемо ми відправити гуманітарну допомогу? Не можемо. Тому що тільки гуманітарна допомога, сформована українським Урядом, доїжджає до першого блокпосту, який контролюється російськими терористами, її або не пропускають, або просто розграбовують», - сказав Глава Уряду.

Уряд, за його словами, забезпечуватиме постачання на ці території електроенергії й тепла. «Але я заявляв і ще раз заявляю, що це означає, що ті суми коштів, які накопичуються в якості соціальних і інших виплат і дотацій для жителів територій Донецької і Луганської областей (які знаходяться під контролем терористів - ред), будуть зменшені на вартість електроенергії і газу, яка туди поставляється»,  - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він подякував Прем'єр-міністру Норвегії за допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua