Андрій Парубій: Після Майдану українській владі доводилося перемагати настрої, які панували серед українських силовиків
четвер, 20 листопада 2014, 02:00

Член Політичної та Військової  Ради «Народного фронту»,  екс-секретар РНБО Андрій Парубій вважає, що попри складнощі
після Майдану українській владі вдалося втримати сепаратистські антиукраїнські настрої у кількох  областях і повернути їх у демократичне русло.

Про це він заявив в ефірі програми «Шустер live.Будні» на Першому національному каналі.

«Я нагадую,  хто перш за все почав бойові дії. Це підрозділи кримського «Беркута», які після Майдану з бойовою зброєю стали на кримському перешийку і сказали, що не пустять представників української влади до Криму. Там, де підрозділи «Беркут» переходили на бік сепаратистів,  там ситуація ставала критичною», - нагадав екс-секретар РНБО.

«Це був непростий період, тоді йшлося не про дві області,  а як мінімум вісім. Пригадаймо,  як захоплювали Харківську ОДА, коли двічі захоплювали Одеську обладміністрацію. Я  приїздив у ці регіони і ситуація  була дуже хиткою,  коли багато підрозділів міліції,  або займали нейтралітет,  або відкрито переходили на бік сепаратистів», - наголосив член Політичної та Військової  ради «Народного фронту».

Андрій Парубій також  звернув увагу на те, що після Майдану навіть у Києві на кілька тижнів зникла міліція з вулиць і втримати правопорядок вдалося силами Самооборони Майдану.

За словами екс-секретаря РНБО,  після Майдану українській владі часто доводилося перемагати і настрої, які панували серед українських силовиків, які брали участь у розгонах  Майдану.

«Я пам’ятаю епізод,  коли сиділи луганські бойовики під ОДА і вимагали реабілітацію для  «Альфи», «Беркута» і ВВ. Оцей психологічний фон накладав на загальну ситуацію,  коли «Беркут», «Альфа» і ВВ чекали рішення щодо них,  щоб вирішити,  чи переходити на бік сепаратистів чи лишатися вірними присязі і Україні», - розповів Парубій.

За його словами,  тривалий час серед підрозділу «Беркут» і міліції  також  була налаштованість обслуговувати клан Януковича. І в таких  надскладних  умовах  доводилось шукати виходи для контролю над ситуацією.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua