Уряд має бути сформований у найближчі десять днів, – Арсеній Яценюк (фоторепортаж)
п’ятниця, 21 листопада 2014, 13:56

«Уряд повинен бути сформований буквально в найближчі десять днів», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії-переможця на парламентських виборах Арсеній Яценюк журналістам після парафування коаліційної угоди у Верховній Раді України в п’ятницю, 21 листопада.

«Нам треба далі проводити переговори з Міжнародним валютним фондом, з нашими міжнародними партнерами», - підкреслив він.

Основне, за словами Арсенія Яценюка, -  невідкладно ухвалити закон України про державний бюджет: «Залишився місяць. Проект закону готовий. Разом із законом про державний бюджет - весь пакет бюджетного законодавства, а це бюджетна децентралізація, яка дає додаткові повноваження для органів місцевої влади в частині збору податків, і податкова реформа, скорочення кількості податків, скорочення ставок і розширення бази оподаткування».

Глава Уряду зазначив, що коаліційна угода – це «хороший рамковий документ»: «На базі цієї угоди готується ключовий документ, який передбачає солідарну відповідальність Уряду і кожного члена Парламенту, - програма дій Кабінету Міністрів, яка голосується в стінах Верховної Ради».

«Програму дій Кабінету Міністрів ми вже почали писати. Вона проста, зрозуміла і чітка – що, коли і в які терміни робиться. Перше питання – це сектор національної безпеки і оборони. Друге – економічні зміни і податкова реформа. Третє – децентралізація влади. Четверте – боротьба з корупцією. І п’яте питання – реформа державної влади», - сказав Глава Уряду.

Під час парафування коаліційної угоди Арсеній Яценюк звернувся до політичних сил майбутньої коаліції пришвидшити процес делегування представників до складу Кабінету Міністрів України: «Уряд – це конкретні персоналії, які повинні виконувати угоду і програму дій, проводити реальні зміни і нести всю повноту відповідальності».

«Мова йде не про політичні квоти, а про політичну відповідальність новообраного Парламенту, Уряду і Президента. Тому що люди дивляться на владу як на єдине ціле. І вся влада буде нести солідарну відповідальність перед українським народом за виконання кожного пункту і кожної обіцянки, яку ми дали», - підкреслив він.

Процес формування Уряду, за словами Арсенія Яценюка, повинен бути таким самим публічним, як і  процедура підготовки і підписання коаліційної угоди: «Кожен міністр повинен сказати, що і як він буде робити».

Що швидше це буде зроблено, «то швидше в країні будуть зміни, які будуть дуже непрості, виходячи з тексту цієї угоди, - наголосив він: Угода передбачає складні, болісні, але потрібні реформи для держави. І аплодисменти, можливо, будуть, тільки точно не в найближчому майбутньому. Їх треба заслужити».

«Тому ми спільно, отримавши, з одного боку, мандат довіри, а з іншого - мандат неймовірної відповідальності, - повинні реалізувати все, що пообіцяли, і потім прозвітувати», - сказав Арсеній Яценюк.

Він висловив вдячність представникам політичних сил за плідну роботу з підготовки коаліційної угоди, «яка була зроблена у відкритому і професійному режимі».

«Український народ дав проєвропейським, проукраїнським силам конституційний мандат. 300 голосів сьогодні є в нової української більшості для реалізації як конституційної угоди, так і всіх положень Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Тому що це база нашого плану реформ», - сказав лідер «Народного фронту».

Як відомо, угоду парафували представники п`яти політичних партій, які пройшли до Парламенту VIII скликання: Володимир Гройсман (партія «Блок Петра Порошенка»), Юрій Луценко (партія «Блок Петра Порошенка»), Арсеній Яценюк (партія «Народний фронт»), Оксана Сироїд (об’єднання «Самопоміч»), Олег Ляшко («Радикальна партія»), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»).

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua