Курс України до Європейського Союзу нелегкий, але незворотній, – Арсеній Яценюк
середа, 26 листопада 2014, 14:59

«Наш курс до Європейського Союзу нелегкий, але його сповідує вся українська нація. Він потрібен для нашої країни, і цей курс незворотній, що б Росія і Путін не робили», - сказав Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на останньому засіданні чинного Уряду в середу, 26 листопада.

Глава Уряду нагадав, що відповідно до Конституції України, Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраною Верховною Радою: «Завтра очікується перше засідання новообраного складу українського Парламенту, тому сьогодні відбувається останнє засідання чинного українського Уряду».

Він нагадав, якою була країна, коли цей Уряд розпочав роботу: «Президент утік, уряд втік, резерви розкрадені, газ, який випарувався кудись, кошти, які розтягнуті по кишеням, армія, якої немає, Росія, яка є. Таку країну ми тоді отримали. І велика заслуга в першу чергу українського народу, який сприйняв складність ситуації і підтримав всі ті жорсткі складні непопулярні заходи, які приймалися цим складом Кабінету міністрів України».

За його словами, за останні 20 років жоден склад Кабінету Міністрів не був у таких умовах, «тому що жоден Уряд не був військовим Урядом»: «Фактично Україна знаходиться в стані війни з ядерною державою, в стані російської військової агресії, і це - основна небезпека і основний чинник того, як складно зараз в країні».

«Російська військова агресія привела до тимчасової втрати контролю як над Автономною Республікою Крим, так і над частинами Донецької і Луганської областей. Із цим викликом ми повинні боротися,  і він буде стояти перед наступним Урядом, перед Президентом, Парламентом і українцями», - наголосив Прем’єр-міністр України.

Серед основних позитивних зрушень за останні дев’ять місяців Арсеній Яценюк назвав підписання Угоди з Європейським Союзом: «Ми підписали і ратифікували Угоду про політичну асоціацію і економічну інтеграцію з членами Європейського Союзу. Ми почали її виконувати. В рамках економічного аспекту Україна отримала односторонній доступ до європейських ринків, і ми можемо продавати свої товари на території ЄС».

Глава Уряду повідомив, що завдяки доступу до ринків ЄС експорт української продукції до країн-членів Європейського Союзу зріс на 12%: «А це плюс 1,5 мільярда доларів США».

Це одним зрушенням він назвав перехід до другої стадії підготовки до спрощення візового режиму України з ЄС: «У рамках реалізації нашої політики щодо безвізового режиму - запровадження біометричних паспортів. Виділені 150 мільйонів гривень на відповідні термінали, встановлені зразки біометричних паспортів».

Він нагадав, що в структурі Уряду був створений Офіс з питань європейської інтеграції, а в кожному міністерстві з’явилися посади заступників міністрів з питань євроінтеграції, проведено низку спільних засідань членів Уряду із партнерами з Європейської комісії.

«Основні плани – продовжувати те, що розпочав чинний Уряд, той фундамент, який ми збудували. На цьому фундаменті треба будувати велику українську хату. Робота непроста, складна, але таке завдання України в цілому, і це завдання можливо виконати тоді, коли Президент, Уряд, нова парламентська більшість підтримуються народом України і спільно з українцями кожен робить свою роботу», - сказав Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua