Часткове закриття тіньових схем дозволило зібрати в бюджет на 5% більше, ніж торік, – Арсеній Яценюк
середа, 26 листопада 2014, 15:17

Незважаючи на падіння промислового виробництва, цьогоріч Уряду вдалося зібрати на 5% більше доходів до бюджету, ніж минулого року. Це відбулося завдяки частковому закриттю тіньових схем, детінізації торгівлі нафтопродуктами і пакету жорстких податкових заходів щодо великого бізнесу, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у середу, 26 листопада, на засіданні Уряду, на якому він розповів про результати роботи Кабінету міністрів України за дев’ять місяців.

Арсеній Яценюк підкреслив, що російська військова агресія «не просто вдарила по українській економіці, а нанесла серйозні збитки країні»: «Це підірвало будь-яку інвестиційну привабливість держави, тому що інвестувати в країну, де стоять російські танки і російські терористи – це ризикована справа».

Тому, за його словами, Уряд відновив програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, зі Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком: «Сьогодні приватні інвестори не готові йти в Україну, але міжнародні інституційні інвестори допомагають Україні справитися з фінансовими проблемами».

Арсеній Яценюк повідомив, що на сьогодні Україна отримала від міжнародних фінансових організацій загалом 8,6 мільярда доларів США: «Із них по боргах, які ми не робили, і по процентах за цими боргами ми заплатили 9,1 мільярда доларів США. Ще 1 мільярд 670 мільйонів доларів ми заплатили по боргах НАК «Нафтогаз України» - це євробонди, які ми погасили місяць тому».

Він зазначив, що дав доручення Міністерству фінансів, «щоби вся країна бачила, від кого ми отримали гроші і конкретно яким кредиторам гроші ці відправили».

«Ми вдячні за допомогу нашим міжнародним інвесторам, тому що ми по-іншому просто би не справилися з обслуговуванням зовнішніх боргів, які дуже великі», - додав Глава Уряду.

Основне навантаження державного бюджету, повідомив Арсеній Яценюк - фінансування соціальних видатків.

Прем’єр-міністр також нагадав, що за попередніми прогнозами передбачалося падіння економіки до мінус 10%: «Сьогодні ми очікуємо мінус 7%, а не мінус 10%. 3% - це серйозний лаг, який нам вдалося досягнути. Проте це все одно мінусова економіка, яка мінусує через російську військову агресію, неймовірні бюджетні витрати на утримання армії, і яка просто частково знищена на східних територіях України російськими терористами».

Глава Уряду підкреслив, що незважаючи на падіння промислового виробництва на 10% – «тому що розбомблені шахти й підприємства», - Уряду вдалося в поточному році зібрати на 5% більше доходів до державного бюджету, ніж торік: «Це моя відповідь чітка на питання, чи вдалося нам частково закрити тіньові й корупційні схеми. Так, частково це вдалося, у тому числі й через детінізацію торгівлі нафтопродуктами і сплати акцизів по нафтопродуктах, через пакет жорстких податкових заходів, який був у першу чергу спрямований на великий прибутковий бізнес».

«Чомусь всім попередникам не вдавалося підняти ренти на руду, нафту і газ. При тому, що вони мали більшість в Парламенті й декларували хороші цілі. Ми це зробили. Завдяки цьому ми додатково збільшили доходи державного бюджету», - додав Арсеній Яценюк.

Він нагадав також про прогнози стосовно дефіциту бюджету на рівні мінус 7% та 10%: «Зараз ми втримуємо дефіцит державного бюджету в розмірі 4%. Для країни, яка знаходиться в стані війни, яка була тотально розграбована, показники по доходах бюджету на 5%, ніж минулого року, і дефіцит в рамках 4% - прийнятні».

Арсеній Яценюк окремо зазначив, що Уряду вдалося побудувати систему відшкодування ПДВ: «Незважаючи на складну економічну ситуацію, ми відшкодовуємо ПДВ нашим виробникам і, більш того - запровадили публічну систему звітування».

«Частина тіньових схем ліквідована. Частина, звичайно, ні. Треба далі наводити порядок, у першу чергу на митниці в Державній фіскальній службі. Це дасть ще можливість як детінізувати доходи, так і додатково наповнити державний бюджет України», - наголосив Прем’єр-міністр.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua