Арсеній Яценюк сподівається, що новий парламент ухвалить закон про надзвичайний стан в енергетиці
середа, 26 листопада 2014, 16:03

Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк висловив сподівання, що в новому Парламенті буде
ухвалений закон про надзвичайний стан в енергетичному секторі та інші закони, «які остаточно виведуть на світло власний видобуток газу і нафти». Про це Глава Уряду сказав на засіданні Кабінету міністрів України в середу, 26 листопада.

Він нагадав, що дев’ять місяців тому в резервах НАК «Нафтогаз України» було 5 мільярдів кубічних метрів так званого буферного газу: «Ми підвищили ці резерви до 17 мільярдів кубічних метрів. Зараз у зв’язку з низькими температурними режимами ми спожили 2 мільярда. Тобто, ми тримаємо зараз баланс приблизно на 15 мільярдах кубічних метрів газу».

«Важко, складно, але батареї теплі. Я казав, що тепло не буде, але не замерзнемо. Зараз можу сказати, що буде трошки тепло, але не розслабляйтеся. Газ треба економити», - сказав Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що заходи, проведені Урядом стосовно підвищення тарифів, не дали результату: «У зв’язку з падінням національної грошової одиниці ми не змогли скомпенсувати дефіцит компанії НАК «Нафтогаз». Тарифи не відповідають ринковій ціні, а за газ треба платити по ринку (ринковій ціні - ред). Для цього ми з бюджету в цьому році виділили 103 мільярда гривень НАК «Нафтогаз України», щоб купити газ і покрити різницю в тарифах, яку платить населення, і реальною вартістю газу. В тому числі з цих 103 мільярдів гривень у нас було заплачено 1 мільярд 670 мільйонів доларів США боргів НАК «Нафтогаз України».

Водночас, наголосив Арсеній Яценюк, Україні вдалося злізти з російської газової голки»: «Не повністю, так, - навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності. Але разом з нашими європейськими і американськими партнерами ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на газ із країн-членів ЄС».

Окрім того, за словами Глави Уряду, вдалося зекономити 500 млн доларів США, відмовившись у червні від тодішньої «російської настійливої пропозиції щодо ціни на газ, яка передбачала так звану тимчасову знижку»: «Той газ, який ми купуємо в європейських партнерів, дешевший, ніж газ, який ми мали купувати в росіян. 500 мільйонів доларів США – це те, що ми мали би заплатити Росії, але не заплатили і залишили в Україні».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності продовжувати диверсифікацію джерел енергопостачання: «Ми з нашими європейськими і американськими партнерами проводимо цю роботу. Ми будемо збільшувати обсяги реверсного постачання газу, будувати нові газогони -  про що Уряд вже прийняв відповідне рішення, - для диверсифікації шляхів постачання енергетичних ресурсів в Україну».

Він нагадав, що вже підписано низку контрактів із західними компаніями, зокрема, з норвезькою StatOil, німецькими, французькими компаніями: «Наш шлях по енергетичній диверсифікації і зменшення залежності від Росії є успішним і буде продовжуватися».

«Також наш Уряд з третьої спроби заставив Парламент проголосувати закон про модернізацію та експлуатацію газотранспортної системи. Ми розпочали процедуру залучення інвесторів до української ГТС, де державна власність зберігається в контрольному пакеті, а 49% можуть отримати виключно операторські компанії або наших європейських, або американських партнерів», - сказав Глава Уряду.

Ще одним «дуже хорошим показником» він назвав зменшення споживання газу - на 20% порівняно з показниками 2013 року.

Уряд також почав програму енергозаміщення - заміни газових котлів на котли, які працюють на інших видах пального. Ця програма почала працювати через «Ощадбанк» і державний бюджет України: «Далі разом із нашими європейськими інвесторами ми будемо фінансувати як лічильники, так і утеплення будинків. А це дасть можливість додаткової економії і відповідно зменшення залежності».

«У рамках нашої енергетичної роботи - збільшення обсягу видобутку власного газу і наведення порядку на власному газовому і нафтовому ринку. Тут дуже багато роботи», - наголосив він.

«Сподіваюся, що в цьому Парламенті не буде такого енергетичного лобі, яке було в минулому і яке не дало нам прийняти закон про надзвичайний стан в енергетичному секторі. І тому в цьому Парламенті, де є 300 голосів проєвропейської більшості, ми приймемо не тільки цей закон, а всі інші закони, які остаточно виведуть на світло видобуток газу і нафти», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua