Арсеній Яценюк: «Ми готові до найрадикальніших, найжорсткіших і найефективніших реформ»
вівторок, 2 грудня 2014, 19:21

«Люди очікують змін, і ми готові до найрадикальніших, найжорсткіших і найефективніших реформ в країні, яких потребує сьогодення. Місія буде виконана», - сказав Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк із трибуни Парламенту перед голосуванням за кандидатів на посади  членів Кабінету Міністрів України у вівторок, 2 грудня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що на розгляд Верховної Ради вноситься пропозиція «щодо формування політично відповідального Уряду, а не Уряду, який був би поділений за принципом політичних квот».

Перед цим Урядом стоять складні завдання, сказав він: «І не тільки перед Урядом - це завдання всіх нас. На це нас обирав український народ. Саме для цього сформована конституційна більшість. І це те завдання, яке ми здатні виконати, якщо є і далі буде єдність між Президентом України, Урядом і парламентською коаліцією».

«Країна зморена війною. Країна зморена торговельною війною з Росією і в першу чергу військовою агресією Росії. Країна зморена політичною війною. Країна потребує радикальних змін і реформ», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що за останні вісім місяців роботи Уряду на 2 мільярди гривень скорочені витрати Державного бюджету на утримання державного апарату. Він звернувся до членів Парламенту з тим, що в новому законі про Державний бюджет, «який повинен бути ухвалений до кінця поточного року, буде подальше скорочення витрат на державний апарат».

Він нагадав, що Уряд прийняв рішення про оптимізацію соціальних витрат на 4,5 мільярда гривень, і підкреслив, що в наступному році також необхідно буде «йти по шляху оптимізації соціальних витрат».

«Урядом було прийнято рішення про збільшення до 19 мільярдів гривень витрат на національну безпеку і оборону. Ми й далі повинні фінансувати витрати на національну безпеку і оборону», - сказав Арсеній Яценюк.
Він нагадав, що Уряд відновив співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком і Європейським банком реконструкції та розвитку. Загалом на сьогодні Україна отримала 9 мільярдів доларів США різного виду міжнародної фінансової допомоги: «Ми виплатили борги, які не ми плодили. З урахуванням заборгованості НАК «Нафтогаз Україна», погашення боргів за газ і всіх зовнішніх виплат загальний обсяг коштів, який виплатила Україна, - 14 мільярдів доларів при отриманих 9 мільярдів доларів».

Глава Уряду підкреслив, що Уряд далі продовжуватиме співпрацю з іноземними кредиторами, адже найближчим часом очікувати притоку приватних іноземних інвестицій навряд чи є можливим. «Тому основа інвестицій – це міжнародні фінансові організації», - наголосив він і нагадав, що 1 грудня він та Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойер підписали фінансову угоду  щодо реалізації проекту «Реконструкція, капітальний ремонт і технічне переоснащення магістрального газопроводу «Уренгой - Помари – Ужгород» на 150 мільйонів євро.

Арсеній Яценюк нагадав, що два місяці тому звертався до народних депутатів України ухвалити закон про модернізацію української ГТС, «щоб зупинити будівництво південного потоку і запросити інвесторів в українську ГТС»: «Південний потік, який будувався Росією, зупинений».

Щодо подальшої співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, Глава Уряду сказав: «Гроші просто так ніхто нікому давати не буде. І та висока оцінка наших міжнародних кредиторів жорсткості й правильності реформ, які проведені Україною, є, з одного боку, хорошою оцінкою, а з іншого - це не означає, що ми маємо право зупинятися. Далі буде складніше. І ці складнощі ми всі повинні подолати».

Стосовно доходів Державного бюджету, Арсеній Яценюк повідомив, що «незважаючи на те, що ми втратили тимчасово контроль над територією Автономної Республіки Крим та над окремими районами Донецької та Луганської областей, незважаючи на те, що російськими терористами знищена інфраструктура, шахти і заводи на Донбасі, що потягнуло за собою падіння промислового виробництва на 10%, падіння валового внутрішнього продукту, станом на сьогоднішній Уряд зібрав на 5% податків більше, ніж в минулому році».

Це, за його словами, вдалося завдяки підвищенню податків на найбільш доходні види бізнесу, запровадженню оподаткування пасивних доходів, зміні адміністрування податків і зборів та легалізації й детінізації доходів «на кшталт тих, які були при минулому уряді, при імпорті нафтопродуктів»: «Так, ми не дотягнули до показників, які визначали для себе. Але це плюс 5% від минулого року».

«Тому ми будемо далі йти по цьому шляху. Ті, хто заробляють багато, повинні платити багато. Ті, хто потребують допомоги, в тому числі й соціальної, - будуть отримувати таку допомогу. Принцип справедливості – це базовий принцип діяльності нового Уряду України», - наголосив Прем’єр-міністр України.

Що стосується зовнішніх боргів, Арсеній Яценюк повідомив, що станом на минулий рік зовнішні борги становили  73,1 мільярда доларів США, а станом на сьогодні -  72,9 мільярда доларів США: «Саме через падіння валютного курсу, який є викликом і пов'язаний в першу чергу з військовою агресією, а відповідно - нестабільністю і природною поведінкою внутрішніх і зовнішніх інвесторів, гривнева заборгованість має дещо інші цифри. Але це той виклик, який ми разом, в тому числі з Національним банком, повинні прийняти і вжити всі заходи, щоб стабілізувати як валютообмінний курс, так і банківський сектор».

Серед першочергових завдань до кінця поточного року Арсеній Яценюк назвав ухвалення нового Бюджетного кодексу, який передбачає передачу додаткових фінансових повноважень на місця, змін до Податкового кодексу щодо  скорочення кількості податків і зміни бази оподаткування, зменшення єдиного соціального внеску і введення прогресивної шкали оподаткування: «Четверте завдання, яке випливає з перших трьох, - це ухвалення закону України про державний бюджет. Надзвичайно жорсткого, зі зменшенням витрат по всіх можливих статтях».

Глава Уряду підкреслив, що 2015 рік буде складніший, ніж поточний, «адже економіка має часовий лаг»: «Те, що відбувається на Донбасі, надто дорого коштує для України. В першу чергу це те, що неможливо повернути – життя наших людей. Що стосується економіки, то протягом шести місяців ми ще будемо відчувати мінусову тенденцію».

«Цей Уряд повинен зробити те, про що писав Андрій Шептицький у своїй знаменитій праці «Як будувати рідну хату». Фундамент є - тепер треба будувати. Це наша спільна відповідальність перед країною - відповідальність за творення української держави, за майбутнє країни і наших громадян», - сказав Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua