«Потрібні спільні рішучі дії, щоб зобов’язання Росії за Будапештським меморандумом були виконані», – Арсеній Яценюк у річницю підписання документа
п’ятниця, 5 грудня 2014, 18:09

У п’ятницю, 5 грудня, у 20-ту річницю підписання Будапештського меморандуму Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк закликав держави-учасниці меморандуму до спільних рішучих дій, щоб зобов’язання Росії за цим документом були виконані. 

Глава Уряду нагадав, що 20 років тому був підписаний Будапештський меморандум про гарантії безпеки Україні у зв’язку з відмовою від ядерної зброї: «Президент США Білл Клінтон, Президент Росії Борис Єльцин і Прем’єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор поставили свої підписи під зобов’язанням, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України». 

«Сьогодні по українській території їздять російські танки, артилерія і «Буки». Росія силою захопила і анексувала Крим. Проти України розв’язана масштабна війна - з використанням військових, економічних, енергетичних і інформаційних засобів», - наголосив він. 

Глава Уряду підкреслив, що Будапештський меморандум – «так само, як і Статут ООН, Гельсінський заключний акт та багато інших зобов’язуючих для Росії документів - був грубо порушений»: «Росія була єдиною країною-підписантом Будапештського меморандуму, яка відмовилася від проведення консультацій про порушення меморандуму, як це пропонувала Україна і наші західні партнери». 

«Не буду сьогодні цитувати німецького канцлера Бісмарка щодо цінності договорів з Росією. Сьогоднішні глави європейських урядів мають сумну нагоду переконатися в справедливості оцінок свого попередника з 19 століття. Однак ми будемо нагадувати Росії, що весь цивілізований світ сьогодні живе за правилами 21 століття. І ми продовжимо вимагати від Росії: припиніть порушувати міжнародне право. Виконуйте свої міжнародні зобов’язання, під якими стоять ваші підписи. Виконайте Будапештський меморандум, виконайте Мінські домовленості і приберіть свою зброю та своїх терористів з української землі», - підкреслив Арсеній Яценюк. 

«У сьогоднішню річницю ще раз закликаємо держави-учасниці Будапештського меморандуму: нам потрібні спільні рішучі дії, щоб зобов’язання Росії за цим документом були виконані. Це наша спільна відповідальність», - наголосив Прем’єр-міністр України. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua