Сергій Пашинський: ВР має бути ініціатором чіткого зовнішньополітичного курсу України та створення системи безпеки держави
вівторок, 9 грудня 2014, 14:44

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував Парламенту ухвалити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України, який був підготовлений депутатами «Народного фронту» Олександром Турчиновим, Андрієм Парубієм та Сергієм Пашинським.

Про це під час брифінгу повідомив голова Комітету з питань національної безпеки і оборони та співавтор законопроекту Сергій Пашинський. 

На засіданні Комітету, що відбулося вранці 9 грудня, розглядалося три альтернативні законопроекти з питань національної безпеки, проте саме проект закону від «Народного фронту» (реєстр. №1014-2) був одноголосно підтриманий членами Комітету як найбільш ґрунтовний.

Як повідомив на брифінгу Сергій Пашинський,  проектом закону №1014-2, передусім, передбачається «відмінити норму, імплементовану у 2010 році, про позаблоковий статус України, зазначити наш євроінтеграційний напрямок, в тому числі у сфері розвитку безпеки, а також заборонити Україні входити в будь-які політичні, економічні чи військові союзи, які суперечать євроінтеграційному курсу нашої держави».

Голова Комітету з нацбезпеки Пашинський висловив сподівання, що вже на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради (11 грудня) цей законопроект буде підтриманий народними депутатами і «нарешті визначить чіткий шлях нашої країни на багато років вперед». При цьому він зазначив, що ухвалення цього законопроекту – це лише перший крок, який, на жаль, не вирішує усіх проблем України у сфері безпеки, тому паралельно був зареєстрований проект постанови про  звернення Верховної Ради до Конгресу Сполучених штатів Америки щодо надання Україні статусу військового союзника США.

«Ми абсолютно переконані, що це є наш шлях, і Верховна Рада має бути ініціатором чіткого зовнішньополітичного курсу України та створення системи безпеки нашої держави», - заявив Пашинскький.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому проект закону 1014-2 не був розглянутий Парламентом сьогодні, Сергій Пашинський зазначив, що очолюваний ним Комітет є головним, але не єдиним, який розглядає цей законопроект. За його словами,проект закону 1014-2 повинні розглянути ще два допоміжні комітети, після чого документ буде винесений на голосування у Парламенті.

Як відомо, під час сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради України народні депутати проголосували за включення до порядку денного законопроекту  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України» (№ 1014-2).

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua