Арсеній Яценюк: На нацбезпеку, оборону та правоохоронну діяльність Уряд пропонує направляти до 5% ВВП
вівторок, 9 грудня 2014, 14:48

Національна безпека, оборона та фінансування української армії - серед ключових пріоритетів діяльності Уряду, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня, представляючи програму діяльності Кабінету міністрів.

«Ми поставили для себе доволі амбітну ціль – до 5% ВВП повинно направлятися на національну безпеку, оборону та правоохоронну діяльність. Уряд готує новий закон України про державний бюджет, де в 2015 році ми будемо намагатися досягнути цю ціль», - підкреслив Глава Уряду.

Говорячи про «геополітичну систему безпеки», Арсеній Яценюк наголосив на необхідності скасування закону про позаблоковий статус для України, «який був прийнятий як хабар росіянам»: «Україна ухвалить новий закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, де буде скасований позаблоковий статус».

«Українське військо повинне повністю відповідати стандартам НАТО. Для цього Україна щорічно буде затверджувати річний цільовий план дій Україна-НАТО», - підкреслив він.

«Найвища цінність армії – це військовослужбовець і учасник Антитерористичної операції», - наголосив Арсеній Яценюк, нагадавши, що створена Державна служба з питань ветеранів і учасників АТО. Всі учасники АТО будуть зареєстровані й отримають відповідні посвідчення.

«Окремо Уряд в бюджеті передбачає фінансування всіх пільг і інших соціальних витрат, які передбачені для учасників та ветеранів АТО», - наголосив він .

Арсеній Яценюк підкреслив, що Міністерство оборони вже почало запроваджувати нову логістичну схему в постачанні й забезпеченні українських військовослужбовців: «Така логістика відповідатиме стандартам країн-членів НАТО».

У програмі діяльності Уряду також передбачений розвиток оборонно-промислового комплексу: «Це, з одного боку, дасть нам можливість переозброїти українську армії, а з іншого - це також додаткові стимули для росту української економіки».

У рамках розвитку оборонно-промислового комплексу Уряд заклав у програмі підвищення ефективності компанії «Укроборонпром», перехід на поглиблену двосторонню співпрацю з західними партнерами щодо військово-технічного співробітництва, реалізацію програми чотирьох трастових фондів, яка була запропонована НАТО для України.

Протягом чотирьох років передбачається реалізація проекту будівництва і облаштування державного кордону між Україною і Російською Федерацією - «Європейський вал». Для цього, за словами Арсенія Яценюка, створюється окреме Державне агентство з облаштування державного кордону.

Глава Уряду нагадав, що Україна вже отримала від Європейського Союзу 235 мільйонів гривень  на облаштування кордону і забезпечення безпеки на кордоні: «Будемо далі працювати з нашими західними партнерами, щоби профінансувати облаштування кордону як за рахунок міжнародної допомоги, так і за рахунок коштів державного бюджету».

Він повідомив, що загальна вартість цього проекту оцінюється на сьогодні у близько 8 мільярдів гривень.

Гарантування безпеки на кордоні, підкреслив Арсеній Яценюк, - один з ключових елементів запровадження безвізового режиму з ЄС. Глава Уряду повідомив, що із 2015 року Україна перейде до наступного етапу підготовки до спрощення візового режиму з ЄС: «Із 2015 року в Україні будуть видаватися біометричні паспорти. Впевнені, що українці за новими біометричними паспортами будуть вільно без віз їздити до країн-членів Європейського Союзу».

Глава Уряду підкреслив, що національна безпека буде захищатися і в судах. Він нагадав, що Україна подала низку позовів до Російської Федерації з метою компенсації збитків, завданих російською військовою агресією проти України: «Два позови, які зараз знаходяться в Європейському суді з прав людини проти Російської Федерації, будуть розглядатися і ефективно завершуватися. Також ми розпочали подачу позову до Російської Федерації в Міжнародний суд ООН щодо порушення Росією Конвенції про боротьбу з тероризмом. Росія фінансує тероризм і за це повинна відповісти».

У рамках розробки та реалізації концепції інформаційної безпеки, за словами Арсенія Яценюка, передбачений, зокрема, запуск іномовлення: «Світ повинен знати, що відбувається в Україні. Він повинен отримувати цю інформацію англійською, німецькою, французькою і іншими мовами».

Також, за словами Глави Уряду, запланований запуск суспільного телебачення. Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд прийняв рішення про створення Публічного акціонерного товариства «Суспільне мовлення України»: «Ми завершимо роздержавлення засобів масової інформації і створимо ефективне суспільне телебачення в Україні».

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua