Арсеній Яценюк про програму діяльності Уряду: Після зупинки російської військової агресії економіка повинна стати на нові рейки
вівторок, 9 грудня 2014, 17:14

Нова економічна політика Уряду передбачає зниження витрат, спрощення та скорочення податків, контроль за трансфертним ціноутворенням, активне просування експорту та захист українських ринків. Про це повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності Кабінету Міністрів на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня.

Арсеній Яценюк наголосив, що у військовій економіці складно забезпечити стабільність: «Але це наше завдання. Після зупинки російської військової агресії економіка повинна стати на нові рейки».

Насамперед, на переконання Глави Уряду, необхідно «піти шляхом радикального скорочення витрат державного сектору»: «Мова йде про скорочення на 10% витрат державного сектору. Це завдання, яке ми ставимо протягом наступних двох років».

Безпосередні підходи до скорочення витрат і бюджету Уряд визначатиме з партнерами з Міжнародного валютного фонду, Світового банку і інших міжнародних фінансових організацій, повідомив Арсеній Яценюк і зазначив, що перший раунд переговорів з МВФ  проходить сьогодні.

У рамках скорочення і оптимізації витрат необхідне ухвалення нового Держаного бюджету і змін до Бюджетного кодексу.

Уряд також вносить до Парламенту зміни до Податкового кодексу, якими кількість податків скорочується з 22 до 9: «Частина податків зливаються, частина ліквідовуються, частина - видозмінюються».

«Ми йдемо дуже зважено. На першому етапі ми скорочуємо кількість податків, змінюємо базу оподаткування. Окрім цього, об'єднуємо бухгалтерську і фінансову звітність відповідно до міжнародних стандартів», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що Уряд пропонує піти на «радикальні, ризиковані, але правильні кроки» щодо легалізації заробітних плат. «Наша ціль – зменшення єдиного соціального внеску з 41% поетапно до 15%. Це дасть можливість нарешті вивести з тіні заробітні платні і легалізувати їх».

«Ми переконані, що прийняття такого радикального рішення протягом двох років дасть суттєве збільшення як доходів бюджету, так і реальне збільшення доходів громадян. І відповідно - їхнього соціального і пенсійного забезпечення».

Арсеній Яценюк також зупинився на питанні оподаткування великих доходів: «Ми сповідуємо принцип справедливості: хто багато заробляє, той повинен сплачувати податки». Він нагадав, що вже ухвалена низка податкових змін стосовно оподаткування так званих олігархів : «Нам треба буде далі  рухатися для того, щоби принцип справедливості в оподаткуванні був збережений».

«Для легалізації заробітної платні ми даємо, з одного боку, низьку ставку оподаткування, з іншого - Урядом буде введена додаткова відповідальність за виплату тіньової зарплати і за тіньовий обіг готівки. Чим швидше ми скоротимо обіг готівки, тим швидше це нам дасть можливість як легалізувати зарплати, так і реально боротися з корупцією в країні», - підкреслив Глава Уряду.

Щодо малого і середнього бізнесу, Уряд у своїй програмі діяльності пропонує «два прості рішення»: «Перше – скоротити вдвічі єдиний податок для малого і середнього бізнесу. Друге – два роки їх не перевіряти».

У рамках реалізації нової економічної політики Уряд, за словами Арсенія Яценюка, запропонує  Парламенту ухвалити закон про податковий компроміс: «Це запровадження нульової податкової декларації. Всі повинні сказати, що в кого є, задекларувати і показати. Це наш старт. Після цього Уряд вважає за необхідне запровадити загальну систему декларування доходів. І це дасть можливість як боротися з корупцією, так і відстоювати принцип справедливості в розподіленні і оподаткуванні доходів. І це відповідає європейським і світовим стандартам».

Глава Уряду також повідомив, що Кабінет Міністрів внесе зміни до закону про трансфертне ціноутворення для запровадження «прозорої і ефективної системи оподаткування великого бізнесу»: «Перші кроки були зроблені п’ять місяців тому, коли вперше за 20 років були введені високі податки на прибутковий бізнес - рента на корисні копалини, нафту, газ».

«У рамках закону про трансфертне ціноутворення ми реалізуємо схему, де уникнення від сплати податків великими компаніями через офшорні чи будь-які інші схеми буде закрито. Ми підтримуємо великий бізнес, але вимагаємо, щоб великий бізнес чесно і прозоро платив податки», - наголосив Арсеній Яценюк.

Із метою демонополізації економіки Уряд передбачає у своїй програмі необхідність ухвалення нового закону про економічну конкуренцію: «Монополія означає регрес, конкуренція - прогрес і розвиток. Тому - формування нового складу Антимонопольного комітету України і ухвалення нового закону про економічну конкуренцію».

«Усі, хто є монополістами, повинні пройти процедуру антимонопольної перевірки й або бути позбавлені статусу монополіста, або діяти за державними регуляціями як компанії, які знаходяться під контролем держави, адже вони - монополісти на ринку», - підкреслив він.

Серед завдань Уряду -  просування українського експорту та захист українського ринку. Арсеній Яценюк повідомив, що Україна вже зараз збільшила обсяги експорту до Європейського Союзу на 12% і використано практично всі квоти постачання сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу: «Але це тільки перший крок. Уже зараз нам треба думати про збільшення квот і про завоювання ринків як Європейського Союзу, так і інших країн».

За словами Арсенія Яценюка, Уряд ставить для себе завдання розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі зокрема з такими країнами, як Канада, Туреччина, Ізраїль, країни Перської затоки, Західна Африка: «Офіс торговельного представника, який створений Урядом, буде проводити наступальну політику як по захисту українського виробника, так і по освоєнню нових ринків. Всіма засобами і методами, які є у нас, у тому числі і через Світову торгівельну організацію, членом якої ми є».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua