Військові та міліціонери мають отримувати однакові виплати по інвалідності, а всі загиблі в АТО бійці - статус учасника бойових дій, - Тетяна Чорновол
вівторок, 9 грудня 2014, 17:18

Член Комітету з питань національної безпеки і оборони, депутат фракції «Народний фронт» Тетяна Чорновол вважає за
необхідне урівняти виплати по інвалідності міліціонерам і військовослужбовцям, а усім загиблим під час АТО бійцям, в тому числі добровольцям, надати статус учасника бойових дій посмертно.

Про це народний депутат заявила сьогодні журналістам в кулуарах Верховної Ради. Зокрема вона повідомила, що наразі займається законодавчим урегулюванням цих питань.

За її словами, виплати по інвалідності у міліціонерів менші, ніж у військовослужбовців. «Це є несправедливо, оскільки однаково в одних боях гинуть і отримують поранення військові, міліціонери і добровольці, - розповіла народний депутат. – Так сталося тому, що в законі про міліцію написано, що виплати по інвалідності прив’язані не до прожиткового мінімуму, як у військових, а до зарплат. У цьому і є несправедливість, коли рядовий і командир отримують різні виплати по інвалідності, незважаючи на те, що вони в одному бою були поранені, у них однакові проблеми, обом треба годувати сім’ї. Ці виплати треба урівняти».

Крім того, Тетяна Чорновол повідомила, що планує зайнятися питанням надання статусу учасника бойових дій тим, хто загинув під час АТО. При цьому вона додала, що їй невідомо, чи є у її загиблого чоловіка Миколи Березового такий статус. «З’ясовувати такі речі мені дуже боляче. Але цей статус є для мене. Я знаю, що на його могилу приносять квіти люди, які його навіть не знали», - сказала вона.

На думку народного депутата,  надання статусу учасника бойових дій посмертно є питанням часу. Набагато складніше, за її словами, вирішити питання надання статусу учасника бойових дій добровольцям, які сьогодні беруть участь в Антитерористичній операції. «Ми можемо сьогодні надати такий статус кільком сотням бійців «Правого сектору», а потім за ними паровозом може зайти кілька тисяч цинічних корупціонерів», - зазначила Чорновол.

Як повідомлялось, Держслужба у справах ветеранів та учасників АТО на звернення батька загиблого бійця ДУК "Правий сектор" Сергія Горбенка повідомила, що надання статусу учасника бойових дій особам після їх смерті не передбачено законом. Крім того, згідно з законодавством, члени сім'ї загиблого мають право отримати відповідне посвідчення "Член сім'ї загиблого".

 У той же час, президент Петро Порошенко доручив Кабміну впорядкувати це питання ще 29 жовтня своїм указом, проте воно досі не вирішене.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua