Через російську військову агресію Україна втратила 20% економіки, – Арсеній Яценюк
четвер, 11 грудня 2014, 02:00

«20% української економіки сконцентровані в Луганську і Донецьку. Через російську військову агресію ми втратили 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу держави. Сьогодні ситуація ще більш складна, ніж була дев’ять місяців тому, адже зруйнована економічна інфраструктура, знищені підприємства і заводи, знищена економіка зараз дається взнаки», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у четвер, 11 грудня, представляючи в Парламенті програму діяльності Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що програма діяльності Кабінету Міністрів створена на основі низки положень коаліційної угоди: «В основі програми є наш курс на європейську інтеграцію, і база для такої Програми - Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом».

Він наголосив, що програма пропонує вирішення трьох ключових викликів, які постали перед Україною, та виходи з кризи в державі: «Від нас залежить, як швидко і ефективно ми знайдемо вихід і подолаємо цю кризу».

Ключова загроза для України сьогодні, за його словами, - це загроза незалежності: «Вона пов’язана виключно з російською військовою агресією. Росія анексувала Крим, відправила своїх терористів на Донбас, знищує економічний потенціал України. І найважливіше те, що неможливо відновити. Найвища цінність – це людське життя. Ми втрачаємо українців у війні, яка розв’язана Російською Федерацією».

Окрім цього, ключовим викликом для незалежності є також енергетична залежність від Російської Федерації.

Арсеній Яценюк повідомив, що золотовалютні резерви становлять менш ніж 10 мільярдів доларів: «І жодних підстав сьогодні сказати, що вони будуть збільшуватися, окрім як підписання наступної угоди з нашими міжнародними кредиторами, - немає».

Він наголосив, що Уряд втримує дефіцит Державного бюджету в рамках 68 мільярдів гривень - близько 4%: «Окрім цього в нас є установа, яка має дефіцит більший, ніж весь бюджет країни, - Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». У зв'язку з тим, що тарифи в країні не відповідають реальній ринковій вартості енергетичних ресурсів, в цьому році Державний бюджет дав фактично прямі дотації НАК «Нафтогаз України» у 110 мільярдів гривень, щоб закупити газ і розрахуватися з нашими постачальниками - як європейськими, так і північному сусіду».

Військова агресія, за його словами, має вплив на всі економічні показники: «Ми прогнозували падіння ВВП мінус 10%. Зараз прогнози дещо покращилися – мінус 7%. Але це не впливає на реальне покращення економічної ситуації».

«Так само це стосується інфляції, яка сягає 19%. Вона прив’язана до низки чинників, у тому числі й до суттєвого падіння валюто-обмінного курсу, який потягнув за собою нестійкість української банківської системи», - підкреслив Арсеній Яценюк і наголосив на необхідності разом із Національним банком невідкладно вживати заходи для стабілізації банківської системи.

Третій виклик, за словами Глави Уряду, - це корупція: «Корупція лежить в площині неефективного менеджменту, непрозорих державних закупівель, суттєвої регуляції і надмірних повноважень органів центральної і місцевої влади, відсутності дієвої правоохоронної, прокурорської і судової системи щодо боротьби з реальною корупцією в країні».
«Відповіді на всі ці надскладні виклики, які країна ніколи не переживала за всі роки своєї незалежності,  знаходиться тільки тоді, коли Парламент, Уряд, Президент разом із українським народом, усвідомлюючи всю повноту відповідальності, роблять реальні зміни. Легких змін ніхто не обіцяє», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Реформи, передбачені в Програмі Уряду, за словами Прем’єр-міністра, мають за основу «в першу чергу європейський досвід, вимоги і критерії, які ставляться нашими міжнародними партнерами, і  те, що вже робилося дев’ять місяців»: «Те, що не робилося 23 роки, тепер треба зробити за 23 місяці».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua