Арсеній Яценюк: «Ми повинні привести країну до всіх натовських стандартів»
четвер, 11 грудня 2014, 02:00

«Агресія Росії - це ціна за прийнятий колишнім Парламентом і колишнім Президентом закон, який передбачав так званий позаблоковий статус», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк у четвер, 11 грудня, представляючи в Парламенті програму діяльності Уряду.

Один із ключових викликів, за словами Глави Уряду, - це сфера безпеки: «У країні повинна бути запроваджена нова політика безпеки».

«Для того, щоб мати армію, правоохоронну систему, забезпечені й побудовані кордони, - це необхідно фінансувати. Ми можемо пообіцяти тільки те, що ми можемо зробити, - програма передбачає до 5% ВВП на фінансування оборони і правоохоронної системи. Це найбільша цифра за всю історію», - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що в поточному році з Резервного фонду Уряду додатково виділено на фінансування заходів з національної безпеки і оборони 19 мільярдів гривень: «Побудована з нуля Національна гвардія, куплено понад 1500 одиниць техніки, збільшено вдвічі грошове забезпечення для військовослужбовців у зоні Антитерористичної операції».

Другий блок питань безпекової сфери – геополітичний,  «де ми знаходимося і з ким ми»: «В Україні була доволі тривала дискусія, чи ми на Заході, чи на Сході, будуємо ми самостійну систему безпеки чи кудись ідемо. І ця дискусія привела до того, що невизначеність дала можливість Росії визначитись. Вона захопила Крим і зайшла на територію Донбасу».

«Це ціна за прийнятий колишнім Парламентом і колишнім Президентом закон України, який передбачав так званий позаблоковий статус. Виявляється, що позаблоковий статус – це стати частиною Росії», – наголосив Арсеній Яценюк.

Політична позиція Уряду, за словами Прем’єр-міністра, – скасувати позаблоковий статус для України: «Ми повинні визначитися і привести країну до всіх натовських стандартів».

Щодо подальшого співробітництва з НАТО, Програма діяльності Уряду передбачає щорічне затвердження плану дій Україна-НАТО.

Арсеній Яценюк повідомив, що  15 грудня відбудеться його зустріч із Генеральним секретарем НАТО: «Ми сподіваємося на реальну підтримку. І чотири трастові фонди, які були заявлені п’ять місяців тому, повинні мати реальне наповнення».

«Українська армія повинна бути побудована за логікою і стандартами найсильнішого не просто військового, а правильного блоку миру, яким є НАТО», - підкреслив він.

Прем’єр-міністр також повідомив, що Уряд пропонує змінити закон про державне оборонне замовлення: «В Уряді буде створено Агентство з військово-промислового комплексу. Ми також повинні суттєво і якісно змінити систему управління компанією «Укроборонпром», яка при всіх попередніх президентах була кишенею для збагачення, а не компанією, яка виготовляє нове озброєння і захоплює нові ринки через продаж українського озброєння».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua