Арсеній Яценюк: Настав час ухвалити закон про медичне страхування
четвер, 11 грудня 2014, 18:41

«Треба чесно визнати: конституційна норма про безкоштовну медицину – це просто текст на папері. В Україні немає безплатної медицини. Тому прийшов час ухвалити закон про медичне страхування», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, представляючи Програму діяльності Уряду в Парламенті у четвер, 11 грудня.

Після ухвалення цього закону, за його словами, 8% ВВП, які йдуть на фінансування медицини, будуть розподілені через механізм медичного страхування.

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності ухвалення змін до закону про лікарські засоби та скасувати реєстрацію медичних препаратів і лікарських засобів, виготовлених в Європейському Союзі, США, Канаді, Австралії і Японії.

При цьому, за його словами, потрібно перейти на довгострокові контракти з компаніями-виробниками.

Відповідно до коаліційної угоди, Уряд також пропонує виділити з Міністерства охорони здоров'я функцію закупівель і передати функції із закупівель вакцин, ретровірусних препаратів і так званих спеціальних препаратів в системи Організації Об'єднаних Націй -ВООЗ і ЮНІСЕФ: «Така практика була в низці країн, і вона суттєво впливає на ціну медпрепарату. Швидше, ефективніше і дешевше».

Стосовно системи освіти, Арсеній Яценюк нагадав, що Верховна Рада України попереднього скликання ухвалила закон України про вищу освіту: «Зараз залишилася імплементація цього закону».

За його словами, велися тривалі дискусії, як скоротити кількість освітніх закладів: «Через ліквідацію не працює. Саме тому в новому законі передбачена фактична атестація і оцінка якості освіти, що, природно, потягне за собою зміну кількості навчальних закладів».

Також запроваджується фінансова автономія вузів, що буде відображено в урядовому проекті Бюджетного кодексу.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності чіткої формули державного замовлення: «Звертаюся до членів Уряду - треба переставати фінансувати знайомих ректорів. Ми фінансуємо тільки ті потреби, які необхідні для української економіки. Потрібна спеціальність – ми її замовили. Не потрібно – нехай це переходить на комерційну основу. Держава не буде фінансувати підприємницькі проекти в освіті».

За  його словами, необхідно ухвалити також комплексний закон про освіту - щодо позашкільної, дошкільної, середньої і професійно-технічної освіти.

«Із грошима проблеми. Тому - оптимізація і ефективність системи освіти. Давайте зробимо цей перший крок», - звернувся Арсеній Яценюк до парламентарів.

Що стосується культурної політики, Глава Уряду підкреслив, що в її основі буде покладено стратегію української гуманітарної політики та підтримки українського продукту через меценатів, яку представить Віце-прем'єр-міністр - Міністр культури України В'ячеслав Кириленко.

«Треба, щоб приватний сектор допомагав українській культурі», - додав Арсеній Яценюк.

«Щоби Україна вже в 2016 році вийшла принаймні на стабілізацію, нам треба провести жорсткі пакети щодо бюджету і податків та отримати міжнародну фінансову допомогу. Нам треба злагоджено і єдино діяти. Діяти, а не стояти. На нас сподівається український народ. Шансів більше не буде. Цей шанс повинен бути використаний. Він в наших руках, і ми його реалізуємо для майбутнього нашої країни», - підкреслив Глава Уряду.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua