«Дорожня карта» України до НАТО: скасування позаблокового статусу, імплементація реформ та референдум, - Арсеній Яценюк (фото)
понеділок, 15 грудня 2014, 20:52

«Дорожня карта» України до НАТО – це скасування позаблокового статусу, імплементація реформ та отримання згоди українського народу щодо членства в Альянсі, - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час прес-конференції за підсумками зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі в понеділок, 15 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що дев’ять місяців тому, перебуваючи в Штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, сказав, що членство в НАТО поки не є «на радарі» України: «Зображення на цьому радарі повністю змінилося. Сьогодні в цьому радарі ми бачимо російські танки, російських солдатів та російські війська на українській землі».

«Президент України, Прем’єр-міністр України та українська влада мають спільну позицію щодо національної безпеки та оборони. Це наше спільне рішення – скасувати так званий позаблоковий статус України, який був подарований Росії тодішнім президентом Януковичем», - наголосив він.

Окрім того, Україні необхідно провести реформи в безпековій сфері, в політиці, економіці, правосудді, «щоб відповідати всім стандартам та критеріям, які застосовуються до країн-членів НАТО».

Також, підкреслив Арсеній Яценюк, згідно з чинним українським законодавством, необхідно провести референдум щодо запропонованої перспективи членства в НАТО.

«Для того, щоб подати заявку і стати членом НАТО, необхідно: перше – ухвалити зміни до закону і відкрити дорогу для членства, друге – провести всі необхідні реформи, щоб відповідати стандартам і критеріям НАТО, третє – отримати згоду українського народу, - і певен, що така згода є і буде, і четверте – не просто подати заявку, а отримати членство в Альянсі», - підсумував він.

 «Коли ми досягнемо успіху в імплементації цього, ми будемо готові приєднатися до Альянсу. Це «дорожня карта», і ми будемо їй слідувати», - сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду України нагадав рішення Бухарестського саміту 2008 року, «в якому чітко вказано, що Україна буде членом НАТО»: «Насамперед нам треба імплементувати реформи і відповідати критеріям. І тоді це в інтересах НАТО – аби Україна була сильною. Що сильніша Україна, то сильніші НАТО та члени Альянсу».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua