Арсеній Яценюк: Світ має зробити все, щоб не дозволити Росії розміщувати ядерну зброю на українській території – в Криму
вівторок, 16 грудня 2014, 13:43

«Росія постійно порушує міжнародні закони, постійно погрожує членам НАТО, наприклад порушенням повітряного простору. І Росія почала порушувати угоди про нерозповсюдження ядерної зброї», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк, виступаючи на конференції Центру європейської політики у вівторок, 16 грудня, в рамках робочого візиту до Брюсселя.

Глава Уряду України наголосив, що питання розміщення ядерної зброї в Криму – «це ще одна ознака, що відбувається конфлікт не просто між Україною і Росією»: «Це виклик для всього світу, і світ має відреагувати усіма засобами і методами, щоб не дозволити Росії розміщувати ядерну зброю на українській території, адже Крим – це територія України».

Він нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від свої ядерного арсеналу,  підписавши «сумнозвісний Будапештський меморандум»: «Тож на українській території не дозволено розміщати жодної ядерної зброї».

Глава Уряду України також нагадав, що було кілька спроб досягти мирних домовленосте із Росією – в Женеві, потім – в Нормандії та в Мінську: «Єдина угода, яка в нас є, - Мінські домовленості, які були підписані й підтримані Росією. І, власне, президент Путін підтримав ідею Мінських домовленостей і потім відмовився їх виконувати».

«Закликаємо Російську Федерацію негайно виконати Мінські домовленості. І Мінські домовленості – це не меню, усі 12 пунктів мають бути виконані», - підкреслив він, наголосивши, що насамперед необхідно встановити контроль на кордоні між Україною та РФ: «Нам критично необхідно закрити кордон, в іншому разі всі зусилля для деескалації ситуації на Сході України не будуть мати сенсу. Основна передумова – закрити кордон і мати реальне перемир’я. Після цього Путін має підписати указ – відкликати свої війська та агентів ФСБ і припинити постачати очолюваних Росією терористів, розміщених на Сході України».

«Це передумови, як досягти деескалації ситуації та певної, хай навіть крихкої стабільності. Але зараз ми дуже далеко від такої стабільності», - сказав Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр наголосив, що від «Російської Федерації та російського президента залежить, чи вони хочуть миру, чи війни»: «Ця війна не тільки в Україні. Україна для Росії – поле бою проти Заходу, проти ЄС, країн-членів НАТО, проти міжнародного права і порядку».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua