Венеціанська комісія прийняла на експертизу урядовий законопроект «Про судоустрій і статус суддів»
вівторок, 16 грудня 2014, 19:08

Венеціанська комісія прийняла на експертизу урядовий законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законодавчих актів щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів». Про це повідомив радник Міністра юстиції України, народний депутат парламентської фракції «Народний фронт» Ігор Алєксєєв.

За його словами, зазначений законопроект отримав позитивні відгуки під час консультацій, що проходили у рамках 101-ї сесії Венеціанської комісії, оскільки в документі були враховані всі попередні зауваження міжнародних експертів.

«Міністерство юстиції спільно з фахівцями Реанімаційного пакету реформ та громадськістю протягом 8 місяців відпрацьовувало цей пакет законів. Для нас важливий позитивний висновок Венеціанської комісії. Після його надання є всі підстави на те, що зазначений пакет законів буде прийнятий Верховною Радою, оскільки в ньому враховані всі зауваження як вітчизняних, так і міжнародних експертів та громадськості», - наголосив Ігор Алєксєєв.

Остаточні консультації та доопрацювання документа відбудуться у січні 2015 року, коли до Києва прибуде делегація міжнародних експертів.

Нагадаємо, 3 грудня Міністр юстиції України, представник «Народного фронту» Павло Петренко звернувся до Венеціанської комісії із запитом щодо проведення оцінки зазначеного законопроекту.

Головною метою документа є забезпечення гарантованого права на доступ громадян до правосуддя, запровадження прозорих та конкурсних засад добору суддів та ефективного механізму відповідальності суддів. Запропоновані зміни також покликані створити дієву систему суддівського самоврядування, оптимізувати судову систему та змінити підходи щодо її фінансування. В законопроекті враховано понад 40 рекомендацій Ради Європи.

Як відомо,13 жовтня 2014 року Прем’єр -міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час виїзного засідання Кабінету Міністрів України за участю суддів Верховного Суду України представив урядовий законопроект «Про судоустрій і статус суддів», який передбачає, зокрема, повернення повноважень Верховному Суду України, ліквідацію господарських і адмінсудів, гарантований доступ до правосуддя та податкові критерії перевірки суддів.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua