Арсеній Яценюк: Військовий конфлікт скінчиться. Ми повинні готуватися до того, що до України прийдуть приватні інвестори (фото)
вівторок, 16 грудня 2014, 19:28

Щоб стабілізувати економіку, Україні необхідний додатковий пакет фінансової допомоги, який повинен бути напрацьований Міжнародним валютним фондом, Європейським Союзом, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на брифінгу в аеропорту «Бориспіль» за підсумками робочого візиту української делегації до Брюсселя.

Глава Уряду нагадав, що 15 грудня відбулося перше засідання Ради Асоціації Україна - Європейський союз: «Це один із ключових керівних органів, який приймає рішення, яким чином імплемтувати Угоду. Він сформований на рівні Європейської Комісії та Уряду України».

«Надалі ми започатковуємо також формат постійних зустрічей між Урядом України і Європейською Комісією, щоб кожен міністр зустрічався зі своїм колегою - Європейським Комісаром», – повідомив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що 15 грудня в рамках візиту української делегації до Брюсселя було підписано угоду щодо 200 мільйонів доларів додаткових інвестицій на модернізацію української газотранспортної системи: «Це ще один крок, щоб Європейський Союз брав найбільш активну участь у модернізації і експлуатації української газотранспортної системи».

За результатами засідання Ради Асоціації Україна - ЄС, наголосив Глава Уряду, відзначено, що Україна перейшла до наступної фази підготовки до лібералізації візового режиму з ЄС: «Очікуємо остаточної оцінки нашими європейськими партнерами другої стадії запровадження безвізового режиму. Сподіваємося, що в Ризі в травні буде прийнято рішення щодо запровадження безвізового режиму. Принаймні українська сторона робить для цього все».

Арсеній Яценюк окремо зупинився на питанні пакету стабілізаційної або фінансової допомоги для України. Він наголосив, що Уряд України «повністю продемонстрував свою готовність до проведення реформ»: «Частина реформ була розпочата протягом останніх дев’яти місяців. Саме тому Міжнародний валютний фонд і давав кошти, адже не було б реформ - грошей би ніхто не дав. Але значна частина таких реформ повинна проводитися далі новим українським Урядом».

«Усе, що запропоновано в Програмі дій Кабінету Міністрів, було сприйнято нашими європейськими партнерами», - підкреслив він, відзначивши позитивні оцінки від Віце-президента Європейської Комісії Федеріки Могеріні «щодо змісту Програми дій Кабінету Міністрів і тих кроків, які необхідно провести».

При цьому, наголосив Арсеній Яценюк, для того, щоб стабілізувати ситуацію в Україні, «необхідний суттєвий пакет фінансової допомоги»: «Ми не просто просимо грошей. У цьому році ми отримали 9 мільярдів доларів фінансової допомоги, яку треба, до речі, віддавати, - і віддали іноземним кредиторам 14 мільярдів доларів. Але для того, щоб стабілізувати економіку, нам необхідний додатковий пакет, який повинен бути напрацьований Міжнародним валютним фондом, Європейським Союзом».

«Я офіційно звернувся до Європейського Союзу з клопотанням про отримання наступного проекту макрофінансової допомоги. Принаймні країнами Великої сімки. Тому що жодна країна самостійно не витягне такий обсяг фінансової допомоги, який потрібен для України для стабілізації», - сказав Глава Уряду.

Остаточне рішення щодо обсягів такої допомоги, за його словами, «лежить у Вашингтоні, у Брюсселі та інших столицях Великої сімки, адже вони повинні прийняти власні рішення щодо надання або кредитних гарантій, або виділення фінансування з власних бюджетів»: «Підкреслюю ще раз - це фінансування, яке ми отримуємо, ми потім будемо віддавати, як віддаємо в цьому році. Але це в наших спільних інтересах з Великою сімкою, МВФ і Європейським Союзом, щоб побудувати історію успіху в Україні».

«Україна є надзвичайно привабливою країною з точки зору інвестицій. У нас зараз військовий конфлікт через Росію. Але він закінчиться. І ми повинні готуватися до того, що до України повинні прийти не просто міжнародні фінансові організації, а приватні інвестори», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також повідомив, що під час його зустрічі в Брюсселі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом «було чітко заявлено про дорожню карту, яка є в наших двосторонніх стосунках між Україною і Альянсом, і чотири кроки на нашому шляху до зближення з Альянсом». «Перше – це ухвалення закону, який скасовує позаблоковий статус. Друге – проведення всіх необхідних реформ, щоб відповідати критеріям, які запроваджені в країнах-членах НАТО. Третє – проведення референдуму, про що була в свій час ухвалена постанова Парламенту. І четверте – це повноцінне членство в Альянсі, як було передбачено рішенням Бухарестського саміту в 2008 році, де є чітка фраза, що Україна буде членом Північноатлантичного альянсу», - підкреслив Глава Уряду України.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua