Суспільне мовлення буде передане від держави під управління громадськістю, - Вікторія Сюмар
середа, 17 грудня 2014, 12:41

Суспільне мовлення буде передане від держави під управління громадськістю та політичними силами, де на порядок більше плюралізму та балансу.

Про це в ефірі радіо «Вєсті» повідомила депутат Верховної Ради від фракції «Народний фронт», медіа-експерт, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у вівторок, 16 грудня.

«Дуже багато можна говорити про деталі, але треба зрозуміти, чим суспільне мовлення буде відрізнятися від державного. За великим рахунком, ми фактично забираємо державну систему мовлення у держави і на її базі створюємо максимально самостійну структуру. Вона буде керована наглядовою радою, яка призначається за рахунок громадських організацій і парламентських фракцій. Ця рада вже буде призначати і менеджмент, і писати статут разом із журналістами, членами редакційного колективу. Це передбачають поправки до закону, які були мною зареєстровані. Нинішній закон не дає всіх відповідей», - пояснила медіа-експерт.

«Друга система незалежності – це фінансування», - додала Вікторія Сюмар. Відповідаючи на уточнююче запитання, вона зазначила, що йдеться про суму близько 300 млн грн. «Зафіксована цифра, це означає, що жоден чиновник фактично не зможе вирішувати, давати чи не давати гроші», - наголосила вона. «І, звісно, це контент», - додала депутат.

Вона навела статистичні дані, згідно яким канали суспільного мовлення є «кнопкою №1» у скандинавських країнах, а також у Польщі, Німеччині та Британії. За словами Вікторії Сюмар, створення суспільного мовлення в Україні є критичною необхідністю. Вона наголосила, що в державі існує 15 дотаційних загальнонаціональних телеканалів, за допомогою яких українські олігархи намагаються захистити власні прибутки, частину котрих вони потім витрачатимуть на ці канали. «Під час цих виборів ми побачили олігархічний «бєспрєдєл», тому що війна всіх зі всіма», - підсумувала депутат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua