Профільний комітет Парламенту підтримав продовження податкових пільг для українських видавців
середа, 17 грудня 2014, 16:06

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності підтримав законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (реєстр. № 1316), згідно з яким будуть подовжені пільги для вітчизняних видавців.

Про це повідомив голова цього Комітету, член парламентської фракції «Народний фронт» Микола Княжицький.

Коментуючи нагальність розгляду зазначеного законопроекту, пан Княжицький наголосив, що збереження податкових преференцій для видавців є дієвим чинником державного протекціонізму у книговидавничій галузі.

Проектом закону №1316 пропонується звільнити від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції та її розповсюдження в межах країни, крім продукції еротичного та/або  рекламного характеру. Зазначена норма буде діяти замість аналогічних тимчасових норм Податкового Кодексу України, які чинні до 1 січня 2015 року. Народні депутати акцентують на тому, що у разі неухвалення зазначених змін до Податкового Кодексу з нового року українських книговидавців чекатиме повне податкове навантаження, що негативно вплине на галузь загалом.

«Враховуючи останні економічні показники і зростання цін на поліграфічні матеріали, а також електроенергетику, припинення пільг на оподаткування спричинить не тільки падіння обсягу випуску книг, але і гальмування розвитку книговидавничої галузі України. Крім того, книги та інші видання вітчизняних видавців стануть майже недоступними для українського читача у зв’язку з їх відсутністю та/або високою вартістю. 

Так,у разі скасування пільг собівартість виготовлення книжкової продукції збільшиться на 20-25%,  що призведе до зростання кінцевої  вартості на 30- 50%. У такому випадку тільки у 2014 році на випуск книг на умовах державного замовлення (підручники, програма «Українська книга», інші програми) з Державного бюджету необхідно буде додатково виділити орієнтовно близько 150 млн гривень, що дорівнює сумі втрат Державного бюджету з податку на прибуток  та ПДВ», - наголошується  у пояснювальній записці до законопроекту №1316.

Крім того, автори законопроекту пропонують спрямовувати суми вивільнених коштів (суми податку, які не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку) на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва (надання послуг), запровадження новітніх технологій та/або повернення кредитів (у тому числі отриманих до дня набрання чинності цим Кодексом), використаних на зазначені цілі, та сплату процентів за ними.

Нагадаємо, раніше Микола Княжицький наголошував на щонайшвидшому ухваленні законопроекту №1316, враховуючи те, що незабаром розпочнеться розгляд у Парламенті проекту Державного бюджету України, а також з огляду на те, що «Україна знаходиться в стані інформаційної і культурної агресії зі сторони Росії».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua