Вікторія Сюмар: Процес створення суспільного телерадіомовлення слід, нарешті, перевести в стадію практичного втілення
понеділок, 22 грудня 2014, 16:54

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо суспільного телебачення і радіомовлення України» (№1357) необхідно розглянути до Нового року, «аби 2015-й став роком початку суспільного мовлення». З відповідним проханням сьогодні під час Погоджувальної ради до спікера Парламенту  звернулася голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови депутатської фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

Зокрема, вона зауважила, що суспільне мовлення запускається з 1 січня 2015 року відповідно до урядової постанови №693 «Про утворення публічного акціонерного товариства» Національна суспільна телерадіокомпанія України». Втім, за словами Вікторії Сюмар, ця постанова певною мірою суперечить діючому Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Так, відповідно до цього закону, організаційно-правовий статус Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України може бути змінений лише на статус суспільного телебачення і радіомовлення.

«Ліквідація зазначених державних телерадіоорганізацій на практиці означатиме припинення мовлення, що в умовах інформаційної агресії Російської Федерації є неприпустимою.  Тому, створенню НСТУ у запропонованій постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 №693 формі акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належить державі, має передувати внесення відповідних змін до чинного законодавства. У зв’язку з цим виникла необхідність у підготовці проекту Закону України (№1357) «Про внесення змін до деяких законів України щодо суспільного телебачення і радіомовлення України», - наголошує Вікторія Сюмар у пояснювальній записці до цього законопроекту.

«Процес створення суспільного телерадіомовлення слід, нарешті, перевести в стадію практичного втілення з тим, аби 2015-й став роком початку суспільного мовлення. Ці зміни (передбачені ЗП №1357) будуть позитивним сигналом. Їх треба схвалити хоча б у першому читанні до Нового року, щоб ми могли зробити цей процес більш відповідним і логічним», - заявила народний депутат Вікторія Сюмар. 

При цьому вона додала, що члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики підтримали це рішення, а також вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №1357 за основу, скоротити наполовину строки подання та розгляду зауважень і пропозицій до нього та внести документ на розгляд Парламенту в другому читанні.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua