За рахунок прибутків від лотерейного бізнесу можна забезпечити фінансування проектів розвитку культури та духовної спадщини, – Микола Княжицький
понеділок, 22 грудня 2014, 22:55

Депутат Верховної Ради від фракції «Народний фронт», голова парламентського Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький переконаний, що за рахунок прибутків лотерейного бізнесу в країні вдасться забезпечити фінансування проектів, спрямованих на розвиток культури.

Про це він сказав у понеділок, 22 грудня, коментуючи рішення профільного комітету винести на розгляд Верховної Ради проект постанови, який пропонує, зокрема, передати до відома Комітету з питань культури і духовності, в тому числі, діяльність лотерей.

«Ми активно співпрацюємо з міжнародними експертами. Як показує, наприклад, польський досвід, значна частина надходжень у фонд підтримки польської культури, які потім розподіляються і на кіновиробництво, і на програми культурної спадщини, і на підтримку художніх шкіл, поступає саме з продажу лотерей», – повідомив Микола Княжицький.

Голова комітету висловив жаль, що в Україні такого не відбувається. «Хоча в законі про лотереї сказано, що кошти від продажу лотерей навіть зараз частково мають поступати на підтримку культури», – наголосив депутат. Утім, за його словами, насправді на ці потреби «поступають копійки». Микола Княжицький зазначив, що за минулий рік Державний бюджет отримав від продажу лотерей, за різними оцінками, від 300 млн до 500 млн гривень, хоча, за експертними оцінками, цей показник може складати до 4 млрд гривень.

Голова комітету з питань культури і духовності також наголосив на важливості забезпечення прозорості конкурсу на лотерейні ліцензії, щоб кошти від продажу лотерей поступали на розвиток української культури, оскільки культурний захист часом буває не менш важливий, аніж військовий.

«Якщо ми хочемо мати українське кіно, українські серіали, зберегти національну пам’ять – все це треба за рахунок чогось фінансувати. Як показує європейський досвід, основним джерелом фінансування проектів подібної спрямованості є прибутки від лотерейного бізнесу. Тому таке рішення вважається логічним і правильним», – пояснив Микола Княжицький. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua