«Коли йдеться про необхідність змін в країні, всі мають взяти на себе відповідальність», - Арсеній Яценюк політичним силам коаліції
середа, 24 грудня 2014, 13:23

«Кожен член Уряду разом із тими політичними силами, які формували Кабінет Міністрів, несуть разом із коаліцією відповідальність за долю держави. Лідери політичних сил не мають права в сьогоднішніх умовах займатися популізмом і пробувати отримати дешеві політичні дивіденди», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду України в середу, 24 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що 23 грудня Кабінет Міністрів вніс до Парламенту пакет реформ, «які передбачають реформи в податковій, бюджетній, митній, фіскальній сферах, дерегуляцію, оподаткування великого бізнесу, зміни і оптимізацію підходів щодо соціальних видатків і реальне спрощення ведення бізнесу і зменшення навантаження на малий і середній бізнес».

Він підкреслив, що Верховна Рада прийняла до розгляду всі необхідні законодавчі акти: «Сподіваюсь, що Парламент буде проявляти не політиканську, а державницьку позицію по відношенню до тих змін, які потрібні країні. З цими гаслами всі політичні сили йшли на вибори, і тепер настав час давати відповіді на дуже чіткі запитання, що таке реформи».

«Уряд дав своє бачення, і це бачення – перший крок, щоби 2015 рік принаймні став роком стабілізації. У кращому разі в 2016 році, якщо ми проведемо всі необхідні зміни - і не тільки приймемо закони, їх ще й виконувати потрібно, - то в 2016 році у нас є перспектива до економічного зростання. Незважаючи на те, що 20% української економіки втрачено», - сказав Арсеній Яценюк.

Протягом найближчих декількох днів Уряд буде працювати з Парламентом над пакетом реформ, наголосив Прем’єр-міністр: «Нагадаю всім членам Парламенту і всім фракціям коаліції - це коаліційний Уряд. Кожна фракція представлена в цьому складі Кабінету Міністрів України. Кожен член Уряду разом із тими політичними силами, які формували Уряд, несуть відповідальність разом із коаліцією за долю держави. І лідери політичних сил не мають права в сьогоднішніх умовах займатися популізмом і пробувати отримати дешеві політичні дивіденди».

«Коли мова йде про необхідність змін в країні - це означає, що всі беруть на себе відповідальність. Ми як Уряд України взяли на себе цю відповідальність. Ми запропонували чіткий план реформ, який потрібний країні», - сказав Арсеній Яценюк.

За його словами, якби у політичних сил «було більше політичної волі, то план реформ був би глибший і радикальніший, на кшталт тих реформ, які були в Польщі, Латвії, Литві і Естонії»: «Але навіть перший пакет, який внесений Урядом, вже викликав певний політичний супротив. За рейтинги бояться. Треба не про рейтинги думати, а про те, як дати можливість країні розвиватися, і не завтра і післязавтра, а на роки наперед. Поляки це зробили двадцять років тому, і тому сьогодні це одна з ключових європейських економік. Тому що вони не думали про завтра. Вони думали, що буде через рік і п’ять».

Арсеній Яценюк звернувся до всіх лідерів політичних сил коаліції: «Блок Петра Порошенка, партія «Батьківщина» Тимошенко Юлії Володимирівни, наші партнери з «Самопомочі» і Радикальна партія сформували коаліцію, проголосували за Програму дій Уряду, делегували членів Уряду, обіцяли народу України. Тепер залишилося виконати». 

«Ми готові до найбільш активної роботи, 24 години на добу і сім днів на тиждень», - додав Глава Уряду

«Протягом сьогоднішнього дня будуть засідання всіх профільних комітетів Парламенту. І зараз м'яч на полі Верховної Ради України. Час для огульної критики завершився, тому що спочатку треба прочитати закони, а потім висловлювати позицію щодо них. Зараз предметно, по кожній статті закону, по кожній нормі акта законодавства всі члени українського Уряду будуть брати участь в засіданнях профільних комітетів Верховної Ради», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності ухвалення першого пакету з 15 законів в першому читанні вже на найближчому засіданні Парламенту: «Тільки після цього можна приймати закон України про Державний бюджет. Адже саме на базі нового податкового, бюджетного і митного законодавства і соціального законодавства розраховані доходи і видатки бюджету 2015 року». 

Глава Уряду звернувся до членів Парламенту, аби комітети Верховної Ради запропонували ухвалити відразу в першому і другому читанні і в цілому ті законопроекти, щодо яких не буде розбіжностей .

Він також зупинився на необхідності ухвалення закону про трансфертне ціноутворення, «щоби не давати можливості надприбутковому великому бізнесу ховати свої прибутки в офшорних зонах». 

«Ми повинні легалізувати, витягнути з тіні повністю весь тіньовий і нелегальний бізнес, який існує в країні», – підкреслив він, наголосивши, що зараз ці види бізнесу «існують, але сплачують як хабарі в кишені чиновників, так і надприбутки в кишені власників цього бізнесу, в тому числі й гральний бізнес».

«Проекти законів, внесені Урядом, передбачають підвищення відповідальності, в тому числі й кримінальної, за нелегальне ведення бізнесу, який сьогодні існує, з яким доволі активно почало боротися Міністерство внутрішніх справ. Зараз наше завдання – це просто закрити цей бізнес, а те, що відповідає світовим стандартам, - легалізувати, оподаткувати і гроші передати в бюджет», - наголосив Глава Уряду.
 
Що стосується певних новацій, які нами вже були прийняті, то нагадаю, що Уряд прийняв 5 пакетів антикорупційного законодавства. Сьогодні набуває чинності один з таких законів, який прокладає шлях до розкриття інформації по відношенню до власників нерухомого майна. Я просив би Міністра юстиції України прокоментувати набуття чинності даним законом і розкриття реєстрів.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua