Денис Дзензерський став одним з ініціаторів змін до закону про мораторій на стягнення майна
середа, 24 грудня 2014, 18:03

Члени Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності ініціювали внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників.

Відповідний проект пакону №1610 був зареєстрований сьогодні, 24 грудня, у Верховній Раді України. 

Автором законопроекту став, зокрема, і народний депутат, заступник голови профільного комітету Денис Дзензерський.

Законопроект розроблено з метою недопущення порушення права людини на житло, підвищення довіри громадян до держави та забезпечення практичної можливості реалізації прав людини на житло. 

 «Цим законопроектом ми вирішимо найгострішу проблему, яка зараз турбує валютних позичальників, а саме виселення їх із домівок. Я маю багато звернень від громадян, чиї родини разом із дітьми зараз опинилися без даху над головою через стягнення банками їх єдиного житла. Це перший і дуже важливий крок на шляху вирішення проблеми валютних позичальників в цілому. Найжахливіші речі ми зараз зупинимо і продовжимо працювати над прийняттям законопроекту щодо реструктуризації валютних кредитів», ­- розповідає заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Денис Дзензерський.

У законопроекті про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників передбачається:

- заборонити стягувати у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу нерухоме житлове майно, що відповідає критеріям, визначеним у цьому законі;

- заборонити примусове виселення мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку;

- заборонити стягуватиу безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, зазначеного у цьому законі, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки). 

Автори законопроекту переконані, що його прийняття дозволить мінімізувати випадки безпідставного позбавлення житла, зменшити кількість безпритульних осіб, що матиме наслідком скорочення бюджетних видатків на їх соціальних захист, підвищити ефективність захисту прав дітей, утвердити в українському суспільстві основоположні принципи захисту прав людини, що підвищить авторитет України на міжнародному рівні.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua