Арсеній Яценюк щодо радикальних змін: «Парламентська коаліція має знайти в собі мужність зробити те, що обіцяла під час виборів»
середа, 24 грудня 2014, 18:44

«Уряд готовий до найбільш радикальних змін. Сподіваємось, що новий Парламент і нова коаліція також готова до цього», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Національної Ради реформ у середу, 24 грудня.

Арсеній Яценюк зазначив, що Президент України, під головуванням якого проходила Національна Рада реформ,  у своїй «Стратегії-2020» чітко визначив пріоритети і цілі, які Україна повинна досягнути: «Чи реально досягнути цих цілей? Так, реально. Але для того, щоби ми в стратегічній перспективі стали успішною країною, подали заявку на членство до Європейського Союзу і отримали його, - треба пройти період доволі серйозних і складних змін».

«Тактичні і стратегічні кроки, які необхідно провести в Україні, викладені в програмі Президента і програмі діяльності Уряду, яка була затверджена парламентською коаліцією», - наголосив він.

Окремо Глава Уряду зазначив про необхідність «реформи ідеології політичного класу»: «Обрали новий Парламент, є нова коаліція, новий коаліційний Уряд. Це означає, що повинно бути все по-новому. І коли ми кажемо про реальні зміни в країні, то щоб завтра наступило позитивне, сьогодні треба зробити не зовсім популярні речі».

«Сьогодні треба взяти на себе відповідальність і сказати, що ми можемо витрачати тільки те, що заробляємо. Уже за останні чотири роки перебрали зовнішніх боргів 40 мільярдів доларів. За 20 років менше взяли, ніж за чотири роки правління попереднього режиму. А нам сьогодні це обслуговувати», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Через військову агресію Україна несе, за його словами, неймовірні втрати, зокрема в економіці: «Але втрати людські взагалі ні з чим не порівняєш. Тому в такі моменти нація повинна єднатися, Президент, Уряд і парламентська коаліція повинні брати на себе відповідальність, пояснювати і доводити, що це єдино правильний шлях, яким ми йдемо».

Він нагадав, що Уряд вніс до Парламенту «низку складних законів»: «Хтось каже, що це начебто закони, потрібні МВФ. МВФ взагалі нічого не потрібно - ці закони потрібні Україні, як і, власне кажучи, програма з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком і іншими міжнародними кредиторами».

«У присутності Президента України я просив би, щоби вся парламентська коаліція знайшла в собі мужність зробити те, що обіцяли під час парламентських виборів. У нас коаліційний Уряд, у нас спільна політична відповідальність перед країною», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Президент взяв на себе відповідальність, Прем'єр-міністр і коаліційний Уряд готові продовжувати цей курс і відповідати за кожну дію. І ми переконані, що Парламент також продемонструє нову якість політичного класу в країні. Не еліти, адже раніше була еліта. А зараз повинен бути політичний клас, який працює на народ України», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Він наголосив на необхідності до кінця року ухвалити в Парламенті «в першу чергу закони, які є основою для бюджетного законодавства: новий Податковий кодекс, новий закон про єдиний соціальний внесок, митне регулювання, новий Бюджетний кодекс, трансфертне ціноутворення щодо великих компаній і обов’язково - пакет оптимізації соціальних витрат».

«Держава не може собі дозволяти витрачати такі обсяги на «соціалку». Хто не може (забезпечити себе. - Ред.), тому повинна допомогти держава. А хто може - тому держава повинна створити умови, і він повинен навчитися, використовуючи ці умови, заробити. І через сплату податків допомогти нужденному і малозабезпеченому, допомогти країні в цей складний період часу», - наголосив Глава Уряду.

Уряд, за його словами, розробив конкретні кроки, які необхідно робити: «Вони не ідеальні. Важко уявити ідеальний рецепт, аби ми наступного дня прокинулися в абсолютно іншій країні. Це складний процес».

Глава Уряду зазначив, що в цих кроках Кабінет Міністрів спирається на досвід західних партнерів, «найближчих союзників і друзів, наприклад, Польщі». Він нагадав, що свого часу Лєшек Бальцерович разом із тодішнім польським Урядом провели надскладні зміни: «Він не зовсім популярний всередині країни, але Польща популярна всередині Європейського Союзу. Тому ми готові до такого підходу».

«Жодна посада і жодна політична позиція не вартує нічого, якщо це порівнювати з долею і майбутнім України. Ми готові до найбільш радикальних змін. І сподіваємось, що новий Парламент і нова коаліція також готова до цього», - наголосив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua